Vakkert, men ikke så veldig rent. Foto: Vito Palagano
Vakkert, men ikke så veldig rent. Foto: Vito PalaganoVis mer

Kloakk i badeparadis

Ferieparadiset Zanzibar lokker med hvite strender og azurblått vann. Azurblått kloakkvann.

Myndighetene på drømmeøya Zanzibar er oppriktig bekymret. Grunnen er at kloakken fra hotellanleggene går rett i sjøen. Dette utgjør en stor trussel for livet i havet, og også menneskene på øya, og da særlig barn og turister, advarer miljøvernere.

Zanzibar er en populær ferieøy, og regnes som et paradis med sine flotte strender og sitt behagelige klima. Norske brudepar avslutter gjerne bryllupsreisen her etter å ha vært på safari i Tanzania først. Men det er ikke så romantisk å svømme rundt i kloakkvann.

Nå tar myndighetene tak i problemet, og i forrige uke satte de et ultimatum. Hotelleiere og andre investorer må begynne å rense kloakken, ellers risikerer de i verste fall å bli tvunget til å stenge.

Påbudet gjelder med umiddelbar virkning, men virksomheter som allerede er i drift, har fått to års frist på å installere renseanlegg. Hotelleiere som ikke installerer renseanlegg i løpet av de to nærmeste årene, risikerer bøter på minimum 2.000 dollar (cirka 12.500 kroner), og/eller fengsel i opptil seks måneder.

Null rensing

Ifølge sjefen for myndighetenes miljødepartement, Ali Juma, har de fleste av øyas hoteller blitt bygget altfor nærme stranda, og både flytende kloakk og også annet søppel har gått rett ut i sjøen. Øya har 250 turisthoteller, og majoriteten har ingen form for rensing av kloakk. Ifølge loven skal hotellene ligge minst 30 meter fra stranda, men mange hotelleiere har ignorert denne loven, og bygget helt i vannkanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den verste forurensingen kommer imidlertid fra hovedstaden, Stone Town, og områdene rundt. Her vet man bare hva som skjer med 60 av de totalt 200 tonn søppel som produseres daglig.

Myndighetene forbød i forrige måned produksjon og import av plastikkposer, fordi de mente kastede plastikkposer ødela for miljøet i havet, og også for turistindustrien.

Kilde: IRIN, en nyhetstjeneste som drives av FN