Slik ser romskipet Lynx ut.  Foto: XCOR
Slik ser romskipet Lynx ut. Foto: XCORVis mer

KLM satser på romturisme

Vil tilby flytur i verdensrommet for bonuspoeng.

Glem oppgraderinger til businessklasse, fancy flyplasslounger og førsteprioritet på ombordstigning. Det nye fra KLM nå er å tilby tur til verdensrommet med selskapet Space Experience Curaçao.

Dette selskapet er startet av to nederlendere, og tar opp kampen med Virgin Galactic, Richard Bransons selskap, som vil tilby romturer fra USA.

KLM har altså skaffet seg en håndfull plasser på turene, som etter planen skal starte i 2014. De koster 95.000 dollar per stykk.

- Vi har ennå ikke bestemt hvilke kriterier som skal oppfylles for å få en slik tur. Det finnes mange muligheter, sa Gedi Schrijver fra KLM til New York Times.

Antagelig skal du være en meget lojal og flittig KLM-passasjer for å få sjansen til å ta deg en romtur gratis.

Space Experience Curaçao har allerede signert en leasingavtale med XCOR Aerospace og vil dermed bruke det rakettdrevne fartøyet Lynx til sine turer. Lynx er et lite fartøy med plass til bare to personer - piloten og én passasjer. Passasjeren får sitte foran sammen med piloten og vil dermed få en helt unik 30 minutter lang opplevelse, inkludert rundt fire minutter i vektløs tilstand.

Tror på romturisme

Vi skrev nylig at verdens første kommersielle spaceport åpnet i USA. Dersom vi skal tro analytikere vil det dukke opp flere slike rundt om i verden, for interessen for romturisme er ganske stor. Det estimeres at innen 2021 vil rundt 14.000 turister ta en romtur i året. Hvilke miljøkonsekvenser dette får sier analytikerne ingenting om.