Klimasutring, hva er vel det?

- Klimasutring, hva er vel det, fnyser karibierne mens de fjerner et tropisk tre som ramlet inn stuevinduet og knuste fjernsynet midt i en Seinfeldt-episode.

Tropisk storm: Verre en høstmørke og regn?
Weather.com Foto: Weather.com
Tropisk storm: Verre en høstmørke og regn?
Weather.com Foto: Weather.com Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En nordlending beskrev i avisen en tid tilbake hvorledes regnet hadde fosset ned over huset hans i sommer. Han hadde regnet seg frem til at regnmengden overgikk den totale nedbørsmengden man så på Østlandet på en hel høst. Og så konkluderte han med at hverken ferskvann eller orkaner forandret livet til nordlendingene. For de har både regntøy og vel 30.000 sider skjønnlitteratur som dreper alle tilløp til klimasutring.

Akkurat nå fyker to tropiske stormer, Michelle og Noel, rundt i Karibia. Disse har en lei tendens til å utvikle seg til knusende orkaner med rett til å drepe.

- Klimasutring, hva er vel det, fnyser urinnvånerene her mens de fjerner et tropisk tre som ramlet inn stuevinduet og knuste TVn midt i en Seinfeldt-episode.

Forsikringsselskapene har jo spesialisert seg på tropisk storm og knuste båter, biler, hus og hoteller. Langs beachwalken i Miami står tretti etasjers hotellkomplekser veldig øde og den rosa murpussen flasser sørgelig ned i de tomme svømmebassengene. Andrew som sveipet byen i 1992 ødela for 26.5 milliarder dollar!! De menneskelige tapene er ikke iberegnet. 59 døde.

Nå nærmer Michelle, en tropisk storm, seg Bermuda. I skrivende stund befinner hun seg i havet 650 kilometer sørvest for Bermuda, men beveger seg med 39 kilometer i timen. Det vil si at hun om omtrent 17 timer truer med løfte taket på barneskolen og legge barene flate. Eller kanskje enda tidligere fordi farten kan aksellerere.

Skomakeren har tatt inn sesongens utvalg i brodder og selv om jeg ikke er i broddealderen sjekker jeg utvalget mens jeg gruer meg til å seile uelegant over svuller forbi bygårder og cafeer. Og enda er vi bare i begynnelsen av november. Dystert forbanner jeg alle lårhalser, haleben og forstuede håndledd.

- Alle klager på været, men ingen gjør noe med det, sier skomaker Mustafa varmt.

- Hjemme i Alger er det deilig og varm, smiler han salig. Han lengter åpenbart hjem.

- Ja, men du kan ikke regne med å overleve som opposisjonell, sier jeg drepende for jeg vet at Mustafa har en fortid i studentpolitikken. Ingen behøver å fortelle meg hvor deilig det er andre steder.

Lurer på hva brave nordlendinger ville ha sagt om de nå så amerikanske meteorologene i arbeidet med å følge tropiske lavtrykk utvikle seg til tropiske orkaner. Eller se hva de tropiske syklonene David og Fredrik gjorde med den vesle bananrepublikken Dominica i Vestindia i 1979 og 1980. En tropisk orkan er fire ganger sterkere enn en nordnorsk kuling. Uværet gjorde 70 prosent av befolkningen på Dominica hjemløse og i kjølvannet fulgte store politiske omveltninger.

- Tenk å være ute i en fiskebåt i et slikt vær, sier Mustafa og minnes ferjeturen over Skagerrak i oktober med et gys.

- Jeg hadde dødd hvis jeg hadde råkt ut for et slikt vær, sier jeg til Mustafa.

- Ja, det er det mange som gjør også, sier han.

Jeg kjøper tre sett brodder og forbereder meg på uhorvelige mengder bortoverregn, måneder med mørketid og generell utrivelighet. Tross alt dør vi ikke av været her, selv om det er tøft å skryte av det. Og selv om noen og enhver vekselsvis fryser og hater seg gjennom tunge høst- og vintermåneder, får vi jo ikke en bil i hodet når vi står på trappen og epletrærne får stå fredelige i hagen. Stort sett.

  • Tilbake til introartikkel