Klaustrofobisk severdighet

Rotterdam er kjent som en arkitektonisk skattejaktmark, og av de mest kjente attraksjonene er kubehusene som reiser seg over elvevannet i Oude Haven.

Publisert
Sist oppdatert
Kubene henger over serveringsstedene i Oude Haven.
Kubene henger over serveringsstedene i Oude Haven. Vis mer


- Vil dere komme inn en tur? Bare betale litt, så hjelper dere oss å dekke husleien?

En smilende beboer lener seg ut av kjøkkenvinduet sitt, som henger over hodene på regnhutrende turister. Veggen vinduet er festet i står ikke i rett vinkel til bakken slik vi gjerne er vant til, men velter seg over menneskene på torget fra siden av boligkuben som er plassert med en spiss ned i en betongsøyle. Og kuben er ikke alene, langt derifra. På rekke og rad står husene i kubeskogen og lokker på nysgjerrige besøkende i iskaldt åttitallsgult.

 • Se bilder fra kubehusene
 • Kubehusene

  Kubehusene er oppført langs en av Rotterdams brygger, og stod ferdige i 1985. Arkitekten er Piet Blom, som fikk oppdraget å lage noe spesielt mellom Blaak og Oude Haven. Ett av husene, nummer 70, drives som museum, slik at du kan se det også fra innsiden. Husene ligger i Blaakse Bos, nær Oude Haven, et populært sted for uteløver.

  Klaustrofobisk


  Opp en utvendig trapp, inn en trang dør og opp en like trang innvendig trapp som går inne i søylen. Dette som en advarsel om hva som kommer.

  - Vi kunne ikke akkurat hatt klassefest her, mumles det fra gutta i skoleklassen på utflukt, der de må stå i kø for å komme seg ut huset på grunn av følget av skandinaver på vei inn.

  De ser ut til å kunne velte utover når som helst, men har stått siden 1985.
  De ser ut til å kunne velte utover når som helst, men har stått siden 1985. Vis mer


  I de tre etasjene med kjøkken, bad, soverom og stue er alle møbler spesialdesignet. Ikke fordi det er kult, men fordi det ikke er mulig å finne vanlige møbler som passer i et slikt hus. Rommene blir små og trange, og ikke fra et eneste av vinduene i de to første etasjene ser du himmelen.

  - Aj, jeg blir svimmel, sier vår svenske kollega og klamrer seg godt fast i den smale kjøkkenbenken under vinduskarmen.

  I tredje etasje kommer vi opp nok en trang trapp til den lille loftsstuen. Her ser vi himmel - bare himmel.

  - Jeg burde slanket meg først, hveser vår danske kollega på innpust, og rygger ned trappen igjen. Det er knapt mulig å snu seg her inne, og hvordan man har greid å transportere stoler og bord opp hit er nesten ikke til å begripe.

 • Se bilder fra kubehusene
 • Kubehusene er en absolutt attraksjon som gjør mye av seg visuelt ved bredden av elven. Men som bosted er de ikke like vellykkede. Det er da også stadig hus til salgs her; de går for omkring 250.000 euro.

  Blomstring etter bombene

  Blaak er en togstasjon utenom det vanlige, der lyssignalene blant annet viser på langt hold hvilken retning neste tog er på vei. <i>Foto: Rotterdam Marketing</i>
  Blaak er en togstasjon utenom det vanlige, der lyssignalene blant annet viser på langt hold hvilken retning neste tog er på vei. Foto: Rotterdam Marketing Vis mer


  Rotterdam ble kraftig ødelagt av bombeangrep 14. mai 1940. Nesten hele bysentrum ble ødelagt, og det finnes ikke mange restene av byggverk slik du tenker deg de typiske nederlandske kanalhusene som du for eksempel finner i Amsterdam. Men det vi kan finne i stedet er en blomstrende moderne arkitektur, og en ny by bygget omkring en moderne tilværelse. For eksempel er det tydelig i handlegaten Lijnban, en gate som ble bygget kun for å huse butikker. Her er det gågate i midten, baldakiner på sidene som skjermer mot regn, og gater på baksiden av butikkrekkene, slik at varetransporten ikke forstyrrer de handlende og gående.

 • Flere arkitektoniske høydepunkter i Rotterdam
 • Bildespesial: Se spennende bygg i Rotterdam
 • Pristest 22/4: De billigste europeiske storbyreisene.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer