Klaustrofobisk grottetur

I Oudtshoorn i Sør-Afrika ligger et 16 kilometer langt kalksteinsbelte og venter på å bli utforsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Du bør ikke være mørkeredd eller klaustrofobisk for å dra på grottetur.
Du bør ikke være mørkeredd eller klaustrofobisk for å dra på grottetur. Vis mer


Foran oss ligger den mørke inngangen til Cango Caves, eller Klein Karoo, som grottene også kalles. Guiden ber oss holde oss til løypa, og ikke rote oss bort i ukjente grotteganger. Da kan det bli vanskelig å finne ut igjen ...

Ikke noe problem, det frister ikke å forsvinne for alltid inne i de 16 kilometer dype grottene. Vi går inn grotteinngangen. Den fuktige lufta slår mot oss. Ute er det over 30 grader, inne i grottene er det konstant 18.

20 millioner år gamle

Cango Caves ligger i fjellkjeden Swartberg, i Western Cape, litt inn i landet fra den kjente Garden Route. Det er hele 20 millioner år siden kalksteinsgrottene først ble formet. Grottesystemet ble "oppdaget" i 1780, men det er funnet spor etter mennesker som brukte grotteinngangen som bosted for 10.000 år siden.

Vi trasker innover i grotten, og plutselig åpenbarer det seg en gigantisk fjellhall, Van Zyls Hall, oppkalt etter en av oppdagerne. Denne katedrallignende hallen er over 90 meter lang, og 50 meter bred på sitt videste. Taket er mellom 14 og 18 meter høyt. Her har det blitt holdt konserter, men fordi store menneskemengders pust ødelegger klimaet i grotten, er det blitt slutt på det. I Van Zyls Hall står kalksteinssøyler ved navn Orgelpipene, og en høy stalagmitt som heter Kleopatras Nål. Guiden ber oss synge ut, for å teste den flotte akustikken i grotten.

Tidens tann har skapt vakre kalksteinformasjoner.
Tidens tann har skapt vakre kalksteinformasjoner. Vis mer


Fra Van Zyls Hall bærer det videre inn i grottene. Nye fjellhaller åpenbarer seg, men de er ikke så store som den første. Fantastiske formasjoner og lyskastere skaper en trolsk stemning.

Et stykke inn i grottene, og gruppen deler seg i to. Det er ikke alle som har lyst til å være med på Adventure Tour, som tar oss med enda lenger inn i grottene, til partier der vi må kravle og klatre for å komme gjennom. Folk som er klaustrofobiske eller i dårlig fysisk form (eller rett og slett for tjukke til å komme seg gjennom), blir anbefalt å stå over.

Kravle, åle, klatre

Synd for dem, for det er nå moroa begynner! Det bærer opp en bratt stige, før vi åler oss på magen gjennom det første partiet. Her er grotteveggene slitt speilglatte etter alle turistene som har forsert den trange gangen. Deretter er det litt mer takhøyde, så må vi gå krokbøyd, og så skal vi rett oppover og inn i et nytt pass. Siste hinder er en smal sprekk vi må skli baklengs på magen gjennom. Etter halvannen time er vi ute i dagslyset igjen. Klatreturen gikk kjempefint, og selv om guidene advarer at det krever litt å være med, burde de fleste klare brasene. Hvis angsten kommer krypende, er det bare å tenke på alle de hundrevis av andre turister som har gjort akkurat det samme - og kommet unna uten varige mén.

Men tenk på de som var først ute med å fire seg ned i grottene for å utforske - det må ha vært ganske risikabelt. Og fortsatt er ikke hele grottesystemet utforsket. Visse partier er det umulig å komme inn i.

På vei ut forteller guiden for sikkerhets skyld om alle flaggermusene og insektene som holder til i grottene. Noen ganger kommer de flyvende rett i fleisen på besøkende. Godt vi ikke visste det før turen. Flaggermus er skumlere enn trange grotteganger! Guiden vår forteller at om morgenen, når de kommer for å slå på lysene i grottene, da flakser hundrevis av flaggermus ut av grotten. De liker ikke at det trygge mørket forsvinner.

Vi er derimot glade for å komme ut i sola igjen. Etter halvannen time i fuktig grotteluft er det deilig å kjenne sola på kroppen igjen.

>> Se bildene fra grotteturen
>>Grottevandring over hele verden

Slik kommer du hit:

Oudtshoorn ligger cirka 40 mil nordøst for Cape Town. Det går busser mellom Cape Town og Oudtshoorn, sjekk Translux Bus Line. Flybilletter til Cape Town koster 5-8.000 kroner. Du flyr enten med British Airways via London, KLM via Amsterdam, eller Air France via Paris.

Mer info på nett (eksterne lenker):
Cango Caves
Oudtshoorn
Translux Bus Line

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!