Klarer du deg uten? Stadig flere reiser med alt av gadgets, men nå finnes det feriesteder som ber deg legge dem igjen hjemme. Foto: Colourbox.com
Klarer du deg uten? Stadig flere reiser med alt av gadgets, men nå finnes det feriesteder som ber deg legge dem igjen hjemme. Foto: Colourbox.comVis mer

Klarer du syv dager uten mobilen?

"Digital detox"-ferie for deg som ikke klarer skru av.

Nordmenn tar ikke ferie fra nett og gadgets. I fjor fortalte turoperatøren Star Tour at halvparten av oss reiser med PC eller nettbrett. Og etterspørselen etter trådløst nett og internettilgang på hotellrommene øker stadig.

Selv når vi dropper de større enhetene, har vi uansett med mobilen. Mange mener folk har blitt avhengige og debatten om hvorvidt vi i for stor grad sitter med fjeset vendt mot det digitale lyset går jevnt. Både voksne og barn er i fokus, og sist er det foreldrene som har blitt angrepet for overivrig bruk av digitale enheter.

– I en travel hverdag ser foreldre lite til barna uansett, så når man faktisk er sammen bør man være til stede og kanskje vente med nyheter, oppdateringer, e-post og nettbank til barna har lagt seg, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier.

Så kanskje du trenger en avvenning?

De forsker på Facebook-avhengighet

"Digital detox"

Ifølge Lonely Planets oversikt over reisetrendene for neste år, skal "digital detox"(digital avrusning) være et av tilbudene man bør sjekke ut. De har trukket frem et konsept fra eksotiske St. Vincent og Grenadinene, en øygruppe i det østlige Karibia.

TV-fritt soverom, og bare glem å spørre etter nettilgang på Petit St. Vincent. Foto: Hotellet Vis mer


Her kan du ta en ukes pause fra alle tekniske duppeditter. På resorthotellet Petit St. Vincent er du så avkoblet at du også kan glemme TV på rommet og for å kontakte betjeningen må du heise et gult flagg i en bambusstolpe utenfor døren. Les mer om dette spesielle hotellet her. (Ja, de har nettsider!) Ettromshytte i denne digitale avkroken får du fra 6.600 dollar for en uke i lavsesong i vinter. Det er – kremt – bare 38.000 kroner, det ...

Blir dette i drøyeste laget, er det bare å hente frem viljestyrken, samt dekningskartene fra mobiloperatørene (her fra Telenor og Netcom). Det er dekningshull å finne et sted adskillig nærmere enn Karibia. Og da er det bare å vippe ut teltet eller leie en hytte i nærheten.

Les også: De vil leie ut hytta di

Prøv med en mindre pause hver dag

Digital detox:

Ville du tatt ferie helt uten digitale dingser? (Avsluttet)
Ja, gjerne!(45%) 533
Kanskje, men ikke til den prisen.(32%) 383
Nei, dette er bare surr.(23%) 269
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Blir helpause for drøyt, kan du muligens strekke deg til å forsøke rådet fra psykolog Bjørnar Olsen, redaktør av Tidsskrift for Norsk Psykologforening:

– Si til deg selv: Fram til nyttår skal jeg legge bort mobilen mellom klokka fire og syv hver dag. Slå den helt av eller sett den på lydløs, og gjør dette konsekvent i minst fire uker. Da kan du se hva som er bra og hva som er dårlig, og da har du bedre grunnlag for å velge hvilken rolle teknologien skal ha i livet til familien, sa Olsen til Dagsavisen tidligere i november.

Ta en pause, det gjør deg glupere!