Pass og visum - bør ikke glemmes
Pass og visum - bør ikke glemmesVis mer

Klar til avgang?

Det er ikke alltid det holder med godt humør. Se lista over hva du bør huske før utenlandsferien.

De deiligste ferieforberedelsene er selvsagt lesing av feriebrosjyrer, å høre på eksotisk musikk og innkjøp av ferieantrekk. Men du kommer ikke langt med en hot garderobe. Les tipsene om hva du bør – og helst må – huske før avreise.
Sjekk også hva du bør huske her hjemme før du drar.

Hva vet du om reisemålet?

Jo mer du vet om landets skikker, religioner, politikk og kriminalitet, jo lettere blir det å klare seg på egen hånd, og unngå risikable situasjoner.

Trenger du vaksiner?

Reiser du utenfor USA, Europa, Canada og Australia, trenger du som regel vaksiner. Finn ut hvilke vaksiner du har, og hvilke som må fornyes, i god tid før du drar. Husk også å sjekke om du bør ta malariatabletter.

Er passet gyldig?

Sjekk når passet ditt går ut på dato. Ofte må det være gyldig i seks måneder etter innreise. Sjekk også om du ligner noenlunde på bildet på passet. Husk også å undersøke om det er noen problematiske stempel i passet. For eksempel er det umulig å få reise inn i flere arabiske land om man har israelsk stempel i passet. Pass også på at barna dine har pass.

Må du ha visum?

Som regel kan reisebyrået opplyse om du trenger visum. Kan ikke de hjelpe ringer du det aktuelle landets konsulat eller ambassade i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta kopier!

Kopier opp de første sidene i passet, visum, kredittkort, førerkort, forsikringsbevis og billett. Ta kopiene med på reisen, men ikke oppbevar dem sammen med originalene. Kopiene kan bli nyttige om du mister originalene…

Velg riktig valuta

Undersøk om du kan bruke kredittkortet ditt i det aktuelle landet. Husk å veksle en liten sum til landets valuta, slik at du har noen kontanter når du kommer frem. Ta med reisesjekker om du vil ha et alternativ til kredittkort.

For sikkerhets skyld

Har du reiseforsikring? Og dekker den det landet du skal reise til?

Krever reisemålet malariamedisin?
Krever reisemålet malariamedisin? Vis mer

Ta med adresser

Ta med adresser og telefonnummer til dine nærmeste pårørende.

Rydd lommeboken

Du trenger ikke ta med inngangskortet til jobben, månedskortet og treningskortet på ferien. La det ligge igjen hjemme, så slipper du å miste disse dokumentene også om du skulle bli robbet.

Lag en reiseplan

Skal du ut på backpack-tur, kan det være lurt å levere ut en foreløpig plan slik at slekt og venner vet omtrent hvor du er. Skal du bare til et sted, bør du notere ned reisemålet, arrangøren, hotellets navn og telefonnummer og avgangs- og ankomstider til en som er hjemme i perioden.

Reiseapotek

Her er noen legemidler som kan være nyttige å ha med på reisen:

 • Paracetamol eller Ibux mot smerter eller feber.
 • Idoform, for å forebygge diaré.
 • Immodium mot akutt diaré.
 • Reisesyketabletter.
 • Desinfiserende rensevæske.
 • Hydrokortisonkrem mot soleksem og annet.
 • Krem mot kløe ved insektstikk.
 • Plaster.
 • Insektspray.
 • Ørepropper.
 • Kondomer.
 • Verdier i håndbagasjen

  Pakk alltid verdipapirer, og medisin som du er avhengig av, i din håndbagasje. Da har du adgang til begge deler, hvis bagasjen blir forsinket.

  Adapter

  Husk at du ofte må ha med en adapter for å få brukt hårføner og barbermaskin på reisemålet.

  (Kilde: Politiken.)

  Billig ferie i siste liten?

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.