Klar for fart? Da bør du dra når det er varmt

Kjører rett og slett fortere!

Fårup Sommerland i Danmark har målt betydelige fartsforskjeller alt etter værforhold på berg- og dalbanen Falken. Trebanen er 622 meter lang, og holder en topphastighet på 75 kilometer i timen. Foto: Fårup Sommerland
Fårup Sommerland i Danmark har målt betydelige fartsforskjeller alt etter værforhold på berg- og dalbanen Falken. Trebanen er 622 meter lang, og holder en topphastighet på 75 kilometer i timen. Foto: Fårup Sommerland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rutinerte fornøyelsesparkturister velger seg gjerne regnværsdager for å slippe unna de lengste køene. Men er det lurt? Vel, det kommer sannsynligvis an på hvor moro du syns det er å gjøre berg- og dalbaneturer raskest mulig.

Slik sjekker de berg- og dalbanen på Tusenfryd

11 sekunder forskjell!

Nå viser en tidssjekk fra danske Fårup Sommerland at enkelte berg- og dalbaner faktisk går raskere i varmen. Servicepersonell har målt at den gamle banen Falken bruker 47 sekunder på en kald dag og 36 sekunder på en varm dag, skriver Dr.dk. En ganske betydelig fartsforskjell, som bør borge for en villere tur, med andre ord.

Pressesjef Torben Plank i Tivoli i København har ikke notert seg samme fenomen, men bekrefter overfor Politiken at det er meget mulig at varmt vær gir en merkbar fartsforskjell.

Besøke en ny park i år?

De fleste nordmenn kjenner til nordiske fornøyelsesparker som Tusenfryd, Liseberg, Legoland og Tivoli. Fårup får også en del norske gjester, og har flere ganger fått heder for sin familievennlige profil.

Vil du prøve noe nytt? Her er en liste over noen av de andre store fornøyelsesparkene i Europa. Noen er velkjente for norske familier, mens andre nok er nytt for mange. Listen er blant annet basert på tips fra reisesøketjenesten Trivago.

 • Gardaland: Gardasjøen, Italia
  Mange besøker den norditalienske Gardasjøen for bading og vannsport. Sørøst for sjøen ligger også fornøyelsesparken Gardaland, Italias mest populære.
 • Efteling: Kaatsheuvel, Nederland
  Den største fornøyelsesparken i landet har eksistert siden 1952, og byr på attraksjoner som "Den flyvende hollender" og et spøkelseshus der alt står på hodet.
 • Europa-Park: Rust, Tyskland
  I Tyskland, på grensen til Frankrike og Sveits, kan man besøke denne parken som byr på mer enn 100 attraksjoner og show. Blant annet den høyeste loopen i Europa.
 • Disneyland: Paris, Frankrike
  Regnet i størrelse og antall besøkende er dette Europas største fornøyelsespark.
 • Alton Towers: Alton, England
  Den engelske storparken byr på mer enn 75 attraksjoner, og taubane mellom noen av parkens områder. Her er også den nye berg- og dalbanen "The Smiler" som med 14 looper skal være verdens største berg- og dalbane.

Skal du til Las Vegas? Da bør du få med deg galskapen på toppen av Stratosphere