Klar til kamp i verdens største sumoarena. Se flere bilder i vår bildespesial. Foto: Thomas Marynowski
Klar til kamp i verdens største sumoarena. Se flere bilder i vår bildespesial. Foto: Thomas MarynowskiVis mer

Klar, ferdig, suuumoooo!

Flere hundre kilo kropp braker sammen i Japans nasjonalsport. Se bildene av den intense kampkunsten.

Klar, ferdig, suuumoooo!

  1. BILDER: Verdens største sumoarena


Skal du til Japan, bør du få med deg den gamle og tradisjonsrike nasjonalsporten sumobryting. Ja, du vet, der smellfeite menn i g-strengliknende bleier slåss om heder og ære.

ITavisens journalist Thomas Marynowski besøkte verdens største sumoarena (som tilskuer). Se bildene han tok av flere hundre kilo flesk som braker sammen i noen intense sekunders kamp.

>> BILDER: Verdens største sumoarena

Enkle regler, ingen vektklasser

Reglene i sumo er ganske enkle. Det er om å gjøre å få motstanderen ut av ringen, eller få ham ned i bakken innenfor ringen. Kampen er over når en del av kroppen berører bakken utenfor ringen, eller når en del av kroppen fra kneet og opp berører bakken innenfor ringen. Neveslag, lugging, sparking i bryst eller mage, er strengt forbudt.

I vestlig boksing og bryting er det vanlig å bruke vektklasser i konkurranser. I sumo derimot, er vektklasse et fremmedord. Her kan deltageren risikere å møte en motstander som er dobbelt så svær og tung som han selv. Så da gjelder det å holde seg godt over gjennomssnittsvekta, med andre ord.


Matprat

Det tar som regel mange år før en sumobryter kommer opp på et "respektabelt" vektnivå. Det er ikke uvanlig for en profesjonell sumobryter å veie over 200 kilo.

For at en sumobryter skal klare å komme opp i en slik størrelse, må han være svært nøye med kostholdet. Kall det gjerne en omvendt slankekur. Og hva er hemmeligheten bak sumobryternes spesielle matvaner?

Artikkelen fortsetter under annonsen

De dropper døgnets kanskje viktigste måltid, frokosten. Proffesjonelle sumoutøvere, eller rikishi som de kalles, trener om morgenen før frokost. Det går som regel dårlig å trene på full mage. Men uten mat og drikke duger helten ikke, er det noe som heter. Midt på dagen begynner rikishi-magene å rumle noe alvorlig, og da er det på tide å stappe i seg mat i bøtter og spann. Da kan de lett jafse i seg mellom fem og ti ganger så mye mat som en gjennopmsnittig person.

Et tradisjonelt rikishi-måltid byr på en stuing med kjøtt av ymse slag, kyllig eller fisk, servert med ris og grønnsaker. Høres kanskje ikke så veldig fetende ut? Vel, kanskje ikke i normale mengder, men husk at rikishiene spiser ganske mye mer en snittet. Eksempelvis kunne sumomesteren Rikishi Takamisugi få i seg 65 tallerkner med denne stuingen, som tilsammen inneholdt 13 kg kjøtt. Slå den!

Klar, ferdig, suuumoooo!


Ølmage og diabetes

Sumobryting er en av få sporter der ølmage betyr status. Det er fordel å ha stor mage, for det gjør utøveren mer stabil i ringen. Sumobryterne er kjente for å drikke mye øl og alkohol, noe som desverre har ført til at mange sliter med dårlig lever og alkoholproblemer.

Og disse problemene er ikke det eneste sumobryterne sliter med som følge av livstilen deres. Høyt kolestrol og type 2 diabetes er vanlige kostholdssykdommer blant rikishiene. Forventet levealder for en profesjonell sumobryter er rundt ti år lavere enn for den gjennomsnittlige japanske mannen.

Lyst til å se på?

Hvert år arrangeres Grand Sumo Tournament i Japan, en konkurranse som spenner over seks store stevner. I januar ble første stevnet avholdt i Tokyo, og neste konkurranse avholdes i Osaka mellom 11.-25. mars. De billigste billettene koster litt over 150 kroner, mens de dyreste koster drøyt 750 kroner.

De neste stevnene avholdes i april, mai, august og oktober. Sjekk ut denne nettsiden for offisiell informasjon om tid og sted for sumokonkurransene. Der finner du også informasjon om hvordan du får tak i billetter.

Er du interessert i sumo, men ikke har mulighet til å dra til Japan, kan du få med deg den spesielle idretten her i Norge. Ta en titt på Norges Bryteforbunds nettsider, hvor du kan finne nærmeste sumoklubb.

Kilder: Nihon Sumo Kyokai, Discovery Channel og About.com

>> BILDER fra verdens største sumoarena