Klappjakt på selvmordsbombere i London

London (NTB-Reuters-AFP): Britisk politi jakter på attentatmennene som slapp unna med livet i behold da planene om å gjenta terrorangrepet 7. juli falt i fisk torsdag.

Klappjakt på selvmordsbombere i London

 1. New York-politiet vil ransake ryggsekker


Flere titall londonere kan prise seg lykkelig for at bombene ikke virket som de skulle og at de fortsatt lever. Men siden ingen ble drept, betyr det at de fire potensielle selvmordsbomberne er på frifot.

Politiet i London har funnet fire ryggsekker med ekte bomber etter det mislykte terrorforsøket på t-banen og en buss, ifølge britiske medier.

Tre av de fire gjenstandene var av samme størrelse som bombene i terrorangrepet for to uker siden, mens den fjerde var litt mindre, ifølge meldingene fra det britiske nyhetsbyrået Press Association, som ikke oppgir kilder for sine opplysninger.

 • I New York vil myndighetene ransake bagasje

  Virket ikke

  Terroreksperter tror at hensikten var å gjennomføre samme type terrorangrep som for to uker siden, men at bombene ikke virket som de skulle.

  Det var eksplosjoner i tre av ryggsekkene, men eksplosjonene var små. Vitneutsagn om at det hørtes ut som en ballong som sprakk, tyder på at det bare var utløserne som eksploderte, uten å antenne sprengstoffet.

  Hvorfor bombene ikke fungerte som de skulle, er uklart. Mulige teorier er at de var dårlig konstruert, at ryggsekkene ble ristet under transporten slik at utløserne ikke lenger var i kontakt med sprengstoffet, eller at sprengstoffet var for gammelt.

  Mye bevismateriale

  Din mening:

  Har de siste bombefunnene gjort at du ikke tør reise til London? (Avsluttet)
  Nei, vil reise til London som før(45%) 297
  Ja, nå velger jeg en annen by(31%) 204
  Uansett ikke aktuelt å reise til London(25%) 163
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Uansett vil ryggsekkene med de intakte bombene gi etterforskerne en skattkiste av bevis, som burde gjøre det lettere å finne gjerningsmennene.

  Da ti bomber eksploderte på fire tog i Madrid, fant politiet de første ledetrådene på tre bomber som ikke var gått av. De kunne derfor nesten umiddelbart foreta de første arrestasjonene på grunnlag av et fingeravtrykk på en mobiltelefon.

  Blant annet vil politiet lete etter fingeravtrykk, fibre og DNA-spor på bombene og ryggsekkene, samtidig som selve konstruksjonen av bombene og typen sprengstoff som ble brukt, kan gi ledetråder.

  Samtidig vil de gå gjennom vitneutsagn og videoopptak for å se etter de mistenkte som rømte fra åstedene. Minst to av dem ble observert mens de flyktet ut av t-banestasjonene.

  Ville drepe

  Politiet er overbevist at hensikten med angrepet ikke bare var å skremme, men å ta liv. – Hensikten må helt klart ha vært å drepe. Man gjør ikke slikt med noen annen hensikt, sa Londons politisjef Ian Blair på en pressekonferanse torsdag.

  – Men det som er viktig, er at terroristenes hensikt ikke er oppnådd, la han til.

  Ingen ble skadd da angrepet, som var en nifst lik kopi av terrorangrepet for to uker siden, skjedde torsdag ettermiddag.

  Det var eksplosjoner eller forsøk på eksplosjoner samtidig på tre t-banetog, og en time senere på en buss. På samme måte som sist var bombene i ryggsekker, og det kom ingen advarsel på forhånd.

  Den eneste forskjellen var at angrepet skjedde i lunsjpausen i stedet for i morgenrushet, og at det åpenbart var mislykket.

  Men som sist ble London lammet da en rekke t-banelinjer ble stanset, t-banestasjoner evakuert og store deler av byen sperret av.

  Vitner fortalte om små eksplosjoner i ryggsekker på to av togene og panikk som oppsto da passasjerene forsøkte å komme seg ut av vogna.

  – Det var en liten eksplosjon som var nok til å få ryggsekken til å sprekke. Mannen som bar den, kom med et utrop som om noe gikk galt, og da stormet alle ut av vogna, sa Ivan McCracken som var på toget ved Warren Street.

  (©NTB)
  [email protected]