Klær med solfilter

Det finnes klær som beskytter bedre mot sol enn en vanlig t-skjorte.

Farlig solkrem?

  1. Klær med solfilter


Selv om de fleste er enige om at fysiske solfiltre i krem er de som tas minst opp i kroppen, er disse kremene så tyktflytende at de færreste trives med å smøre dem på hele kroppen. Til barn velger derfor mange foreldre rett og slett å gå over til klær og skygge som beskyttelse. Statens Strålevern anbefaler at barn med fordel kan beholde sommerklær på ute i solen, og gjerne bade i t-skjorte. Små barn bør ha solhatt, og de under ett år bør ikke oppholde seg i solen. Det siste mener også Rikshospitalet er riktig taktikk, og skriver på sine informasjonssider om solkrem:

Mange foreldre holder seg til føre var prinsippet, og holder sine spedbarn utenfor direkte sollys i den grad det er mulig. Det synes vi er fornuftig.

De fleste plagg beskytter tilsvarende solfaktor 10 opp til 30. Jo mørkere og tettere vevd, jo mer beskyttelse. Men det finnes også klær i handelen som har høyere solfaktor.

Dresser for gutter og jenter med faktor 50+. Gjengitt med tillatelse fra Sunwear.no
Dresser for gutter og jenter med faktor 50+. Gjengitt med tillatelse fra Sunwear.no Vis mer


- Jeg har importert Stingray-klær fra Austraila i et par år, og merker økt interesse blant foreldre, forteller Siri McKellar Nilsen som driver nettbutikken Sunwear.no.

Butikken selger spesialutviklede sol- og badeklær for barn i et materiale som gir tilsvarende solfaktor 50 eller mer i beskyttelse i tørr tilstand. Når klærne blir våte og strukket synker beskyttelsen til omkring faktor 40-45. Tøyet er i tillegg konstruert for å tåle klor godt, noe mye badetøy ikke gjør.

Produktene spenner fra badesko og badebukser til kroppsdrakter og solskjermende hatter. Draktene koster fra 459 kroner, luene fra 179. Det finnes også egne babydresser til 249 kroner.

Lignende soldrakter for barn med faktor 30-50 fås i fra Focus Pharma, som har nettbutikk ved navnet solbeskyttelse.no. Priser mellom 330 og 350 kroner. En annen nettbutikk, Otto Online, selger også babytøy med solfaktor 30 av merket Sanetta.

  • Les mer om teknoklær her