Med feriekonto kan du bestille og betale ferien i avdrag, eller utsette betalingen. Foto: Colourbox
Med feriekonto kan du bestille og betale ferien i avdrag, eller utsette betalingen. Foto: ColourboxVis mer

Kjøper ferie på avdrag

Fristet av ferie, men får ikke feriepenger før i juni? Feriekonto kan hjelpe deg på vei.

Det er cirka fire år siden charterselskapene lanserte feriekonto.

Feriekonto gir deg blant annet muligheten til å bestille reisen i dag og enten utsette betalingen, eller også å betale ferien i avdrag.

Både Star Tour og Apollo gir sine kunder mulighet til å opprette "feriekonto", mens Ving har en litt annen variant som de kaller My HolidayCard - eller "mitt feriekort" - men som i praksis gir mange av de samme mulighetene.

Få ferien 18.000 kroner billigere

Avdrag i 2 1/2 år...

De ulike selskapene har noe ulike muligheter i sine feriekontoløsninger, men alle gir deg i større eller mindre grad muligheten til å utsette betalingen av feriereisen dersom du signerer opp på en feriekonto.

Hvor mange avdrag og hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra selskap til selskap.

Vi har sett litt på hvilke muligheter de tre største charterselskapene tilbyr når det kommer til feriekonto og betalingsutsettelse eller betaling i avdrag - og hva dette koster.

Hvordan finansierer du ferien? Fast sparing eller forskudd på feriepenger? Gi tips og inspirasjon til andre i debatten nedenfor.

Vi vil ha det i januar

Ifølge Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour, er det spesielt i to av årets 12 måneder at deres kunder benytter seg av feriekonto.

- Det er mest populært i januar og mai, og veldig populært i januar - og det må ses i sammenheng med at det også er da vi bestiller flest reiser. Folk vil være tidlig ute og bestille, for å være sikker på at man få bo der man vil. Det brukes gjerne som et middel mens man venter på feriepengene. På høsten er det veldig lite brukt, sier Larsen-Vonstett.

Star Tour lanserte sin feriekontoordning i april 2006, og ifølge Star Tours informasjonssjef har omsetningen holdt seg ganske jevnt siden den gang. Det er imidlertid kun en liten andel av kundene som benytter seg av feriekonto og betalingsutsettelser.

- Det er 6-måneders betalingsutsettelse som benyttes mest, forteller Larsen-Vonstett.

Dersom du bestiller og betaler med kreditt- eller debetkort, betaler du hos Star Tour et depositum tilsvarende 900 kroner per person innen sju dager etter bestillingen, og så må restbeløpet av reisens pris betales innen 42 dager før avreise.


Ved en ordinær bestilling og betaling med kreditt- eller debetkort, betaler du 900 kroner per person innen sju dager som et depositum, og så må du betale den resterende summen av reisens pris innen 42 dager før avreise.

Merk deg at Star Tour nå har en kampanje med gratis betalingsutsettelse i seks måneder. Dersom du ønsker å benytte deg av dette tilbudet, må du opprette en feriekonto innen 31. mars, og bestillingen av reisen må gjøres innen 16. april.

Hit vil vi reise i sommer

Mange som sparer på feriekortet

- Ving har hatt et tilsvarende tilbud, Ving Card, siden begynnelsen av 90-tallet, men dagens My Holiday Card så først lyset i 2005. Av den totale kundeporteføljen vår er det ikke så mange som benytter seg av My Holiday Card, men andelen er økende for hvert år. Vi snakker likevel om meget få prosenter av totalen, sier Christian Grønli, salgsdirektør i Ving.

I følge Grønli er det altså svært få av deres kunder som velger betalingsutsettelse.

- Det er kun et års tid vi har hatt tilbudet om betalingsutsettelse, så vi har lite grunnlag for å si så veldig mye om utviklingen. Vi har primært solgt inn kortet som et sparekort til ferien, og andelen som sparer på kortet er stor, forteller Grønli.

Du kan altså bruke My HolidayCard som en sparekonto til ferien, i tillegg til å bruke det som et betalingskort for ferien.


Dersom du bestiller en reise hos Ving med mer enn 40 dager til avreise, må du betale et depositum på 1.000 kroner per person (langdistanse 1.500 kroner) innen ni dager etter bestilling. Restbeløpet må betales innen 35 dager før avreise. Dersom det er mindre enn 40 dager til avreise, må reisen betales innen 60 minutter etter bestillingen på internett.

Snittbeløp på 30.000 kroner

Apollo lanserte sin feriekonto-ordning i desember 2006.

- Selv om det foreløpig er små tall, er det flere og flere som benytter seg av ordningen. Per i dag er det cirka 4 prosent av våre kunder som betaler via en feriekonto. Hovedsakelig er det større familier som benytter seg av ordningen. Snittbeløpet per konto ligger på 30.000 kroner, forteller Leo Berbu, daglig leder i Apollo.

Berbu forteller at 60 prosent av deres kunder betaler med enten debit- eller kredittkort.

- Grunnet inkludert reiseforsikring bruker de fleste et kreditkort. De resterende går via bankoverføring, sier Berbu.

Du kan få rentefritt lån, eller altså i praksis en betalingsutsettelse, i opptil seks måneder via Apollos feriekonto. Dersom du betaler innen forfall, betaler du kun 349 kroner i utsettelsesgebyr. Det påløper da ingen renter. Mark deg at Apollo i mars har en spesialkampanje hvor du får seks måneders betalingsutsettelse helt gratis - uten utsettelsesgebyr.

Ifølge Berbu, et gjennomsnittet på betalingsutsettelse eller lån via Apollo feriekonto, sju måneder.


Hos Apollo må du betale et depositum på 900 kroner per person innen ti dager etter at bestillingen er gjort. Sluttbeløpet må betales senest 42 dager før avreise.

Hvordan finansierer du ferien? Fast sparing eller forskudd på feriepenger? Gi tips og inspirasjon til andre i debatten nedenfor.

Andre løsninger

Dersom du planlegger feriereisen i god tid i forveien, er det lure valget selvsagt å spare til ferien. Dersom ferien koster 30.500 kroner, som er eksempelet brukt ovenfor, kommer du i havn ved å spare 2.541 kroner per måned i et år.

De fleste av oss får feriepengene utbetalt i juni. Dersom du kan reise i august, kan du likevel bestille reisen nå og betale sluttsummen med feriepengene når du får dem på konto i juni - for som vi har skrevet ovenfor, må hele reisen være innbetalt mellom 35 eller 42 dager før avreise. Som du også kan lese ovenfor, skiller det noe mellom de ulike charterselskapene på dette punktet. Det forutsetter selvsagt at du kan løse inn depositumet på mellom 900 og 1.000 kroner per person ved bestilling.

Dersom du betaler restsummen av reisen med kredittkort, kan du selvsagt forskuttere feriepengene noe.

Du kan be arbeidsgiver om forskudd på feriepenger. Vær oppmerksom på at dette er noe du kan be om, men ikke kreve. Det er arbeidsgiver som legger føringer på dette. Dersom du har skiftet arbeidsplass, er situasjonen selvsagt en annen.

Du har kanskje en udetonert feriekonto hos skatteetaten? Du kan selv sjekke dette allerede nå. For mye innbetalte skattepenger refunderes i slutten av juni.