Cognac fant vi ikke på det spanske supermarkedet vi sjekket, men det var nok å spare ved kjøp av andre sterke saker. <I>Illustrasjonsfoto: Idar Pedersen</I> Foto: Idar Pedersen
Cognac fant vi ikke på det spanske supermarkedet vi sjekket, men det var nok å spare ved kjøp av andre sterke saker. Illustrasjonsfoto: Idar Pedersen Foto: Idar Pedersen Vis mer

Kjøp spriten i Spania

Det er dyrere å handle drikkevarene i taxfree-butikken enn i vanlige dagligvarebutikker når du er på ferie.

Publisert
Sist oppdatert

Vi sparte hundrelapper på å handle vin og sprit i spanske dagligvarebutikker, fremfor å stå i taxfree-køer eller bestille om bord på flyene.

 • Se eksemplene her
 • Billigst i butikken

  Nylig hjemvendt fra en spansk høstreise, kan vi fornøyd konstatere at våre alkoholdisposisjoner ble av det lønnsomme slaget. I stedet for å stå i kø på flyplassen på Gardermoen eller i Alicante, handlet vi i ro og mak på det lokale supermarkedet på reisemålet. Vi kan slå fast at vi har spart flere hundrelapper på å handle i EU-landets markedsfrie butikker, fremfor på de "skattefrie" utsalgene på flyet eller på flyplassene. Vi har ikke sjekket forholdene i andre land, men regner med at det kan være tilsvarende gode kjøp å gjøre også andre steder.

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Her er et eksempel:
  Vi kjøper en flaske Gordons Dry Gin på det spanske supermarkedet. Den inneholder 70 cl. og koster oss 8,15 euro. Det tilsvarer en literpris på 87 kroner. For den same drikkevaren i literformat, betaler vi 13,65 euro på flyplassen i Alicante, altså omkring 103 kroner. Enda dyrere er det på Gardermoen (149 kroner) og i Braathens charterutvalg (172 kroner), som er det flyutsalget vi har sjekket. Sistnevnte utsalg har riktignok kun halvlitersflasker, så prisdifferansen er større enn om de hadde solgt litersflasker.

  Ved å kjøpe gin i Spania sparer vi 85 kroner i forhold til å handle om bord i flyet, 62 kroner i forhold til Gardermoens taxfreebutikk og 16 kroner i forhold til flyplassbutikken i Spania. I tillegg sparer vi oss også for taxfreekøene, som har en tendens til å ta kål på feriehumøret.

  Fra 24 til 85 kroner spart per vare

  Foruten prisen på gin, har vi sett på syv andre vanlige alkoholprodukter, både whisky, vodka, likører og vin. For alle gjelder det at vi betaler minst ved å handle i det lokale supermarkedet. Det minste vi sparer på å velge billigste fremfor dyreste alternativ er 24 kroner, og det meste er 85 kroner. Med full kvote på en hel familie, blir det fort ekstra hundrelapper i feriekassa.

 • Her får du oversikten
 • Tollreglene

  Du over 20 år kan ta med to liter vin, eller en liter brennevin og en liter vin tollfritt inn i Norge. I tillegg kan du ta med to liter øl. (Er du mellom 18 og 20, kan du kun ta med vin og øl). Dessuten kan du fortolle fire liter vin eller brennevin, og ti liter øl. Vil du ta med mer enn fire liter i tillegg til tollfri kvote, må du søke tillatelse fra Rusmiddeldirektoratet. Husk også at det ikke er tillatt å innføre brennevin med mer enn 60 volumprosent alkohol.

 • Bli med tollvesenet på bakrommet

 • Rent mel i kofferten?
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer