Kjønnssykdommer verden rundt

Sexturisme er ikke et nytt fenomen, men vet du hvor i verden du har størst sjanse for å få hvilken sykdom?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske menn som drar til Thailand for å kjøpe sex er en godt kjent hemmelighet, og de ti siste årene har Thailand blitt det mest "populære" stedet for å reise som sexturist.

Thailand er derimot ikke det eneste stedet som er palget av hverken sexturist-trenden eller kjønnssykdommer. Her viser vi deg hvilke deler av verden du har størst mulighet til å bli smittet av de forskjellige kjønnssykdommene.

Skal du ha sex når du er i utlandet er det ingenting annet enn kondomer som kan beskytte deg mot kjønnssykdommer, og du må være klar over at kondomer ikke garanterer noen ting. Disse kan sprekke og da kan du være ille ute hvis du er uheldig.

Vi tok en prat med folkehelseinstituttet for å høre hvor, hva og hvem om kjønnssykdommer verden rundt.

Det aller beste er å beholde smekken lukket på ferie så slipper man å ha med ubehagelig bagasje hjem. Foto: Stefan Wagner
Det aller beste er å beholde smekken lukket på ferie så slipper man å ha med ubehagelig bagasje hjem. Foto: Stefan Wagner Vis mer


Verdens mest utbredte kjønnssykdom

Øyvind Nilsen ved Folkehelseinstituttet forteller at den mest utbredte kjønnssykdommen i verden er en dagens ungdommer knapt har hørt om.

- Trichomoniasis er helt klart verdens mest utbredte kjønnssykdom, men i det moderne Norge er den svært sjelden. Den var vanlig i Europa og Norge på 60- og 70-tallet, så ungdomsgenerasjonen fra den gangen vil nok dra kjensel på denne sykdommen, sier Nilsen.

Årlig smittes ca 175 millioner mennesker av trichomosiasis. Til sammenlikning smittes "kun" 100 millioner hvert år av klamydia. Det registreres nesten ikke smittetilfeller av denne sykdommen i Norge, for hovedområdet for smitte er utenfor det vi kan kalle den vestlige verden.

- Sykdommen er helt klart verdt å merke seg, men den er ikke veldig farlig og den er forholdsvis lett å behandle med antibiotika.

Ingen spesielle land

I følge Nilsen er det vanskelig å peke på noen spesielle land hvor smittefaren for de forskjellige sykdommene er størst. Da må du heller se på regioner rundt om kring i verden. Likevel kan du se på hvor nordmenn smittes hyppigst, og her er det ett land som virkelig skiller seg ut.

- Thailand har de ti siste årene kommet som den virkelig store smittekilden for nordmenn som reiser til utlandet og har sex. Dette skyldes i stor grad økt sextrafikk, og Thailand har tatt over for land i Afrika som stedet hvor flest nordmenn blir smittet, forteller Nilsen.

På 80-tallet var det helt klart afrikanske land hvor nordmenn fikk med seg smitte i bagasjen hjem til Norge. I motsetning til Thailand, hvor mange nordmenn reiser på sexferie, var det aldri denne typen av smitteårsak i Afrika.

Forskjellige smittemønster

Det registreres store forskjeller i smittemønsteret blant kvinner og menn. I Norge er det relativt få kvinner som pådrar seg smitte i utlandet. Kvinners seksuelle atferd er tryggere i forhold til risiko for å pådra seg kjønnssykdommer.

- Dette kan helt klart ha med at menn oppsøker prostitusjon i langt større grad, sier Nilsen.

Thailand er det viktigste smitteområdet for heteroseksuelle menn, og den viktigste faktoren er kjøp av sex og hvor i verden norske menn kjøper sex. Den store graden av smitte fra Thailand, og ikke for eksempel Afrika, kommer av at det ikke er noe særlig turisme rettet mot denne delen av verden av samme type som til Thailand.

De forskjellige sykdommene

Tallene nedenfor er utarbeidet av verdens helseorganisasjon og er offisielle over hele verden.

 • Trichomoniasis
  Verdens mest utbredte kjønnssykdom. 175 millioner mennesker smittes av trichomoniasis hvert år. Forekommer i land utenfor den vestlige verden. Ikke spesielt farlig og behandles i enkel grad med antibiotika.

 • Klamydia
  100 millioner mennesker smittes av klamydia hvert år. Sykdommen er globalt utbredt og du har like stor sjanse for å få det hjemme i Norge som et hvilket som helst annet land.

 • Gonorè
  60 millioner mennesker smittes av gonorè hvert eneste år. Sykdommen er mest utbredt utenfor den vestlige verden. Norske menn smittes i utlandet og særlig i Thailand.

 • Kjønnsvorter
  30 millioner mennesker smittes av kjønnsvorter hvert år. Sykdommen er globalt utbredt.

 • Herpes
  20 millioner mennesker smittes hvert år. Herpes er globalt utbredt.

 • Syfilis
  12 millioner mennesker smittes av syfilis hvert år. Denne sykdommen er mest utbredt utenfor den vestlige verden. Syfilis påvises nesten kun blant homoseksuelle menn i Norge, i følge de offisielle tallene. Heteroseksuelle smittes i utlandet og det er omtrent 10 personer hvert år som smittes. Igjen er det flest menn som er utsatt for smitte.

 • Bløt sjanker
  7 millioner mennesker smittes av bløt sjanker hvert år. Denne sykdommen forekommer i tropiske og subtropiske området.

 • Venerisk lymfogranulom
  Ukjent antall smittede hvert år. Venerisk lymfogranulom forekommer i tropiske og subtropiske områder.

 • Hepatitt B
  Sykdommen smittes ikke bare seksuelt, men overføres også fra mor til barn og gjennom blod. Rundt 2.5 millioner mennesker smittes seksuelt av hepatitt B. Sykdommen forekommer mest i Sørøst-Asia og Afrika sør for Sahara.

 • HIV
  5 millioner mennesker smittes av hiv hvert år. Sykdommen er aller mest utbredt i Afrika sør for Sahara, Sørøst-Asia, Nord- og Sør-Amerika og Karibia. Flest heteroseksuelle smittes i utlandet. Kvinner som smittes, får som regel smitten i Norge. I den vestlige verden er det høyest forekomst blant homoseksuelle og sprøytenarkomane. I Afrika er det mest utbredt blant heteroseksuelle.

  Å reise som hivpositiv

  Hiv er kanskje den verste sykdommen du kan pådra deg gjennom seksuell atferd. Konsekvensene er store, samtidig som det er en personlig tragedie som fører med seg mye ekstra last i etterkant hvis man skal ut å reise.

  Å ha hiv og skulle ut på reise krever ofte mye forberedelse. Enkelte land har restriksjoner mot å gi ut arbeidstillatelse eller innvilge langtidsopphold for hivpositive. Her kreves det ofte negativ hivtest. Vanlige infeksjoner som mage-, tarm- og lufveisinnfeksjoner får ofte alvorligere følger for hivpositive med begynnende nedsatt immunforsvar enn hos frisk. Selv uten at de har fått diagnosen AIDS.

  Les mer om dette på Reiseklinikkens nettsider.

  Du kan også får problemer med reiseforsikringen din dersom du er hivpositiv og reiser til land hvor du er spesielt utsatt for å kunne pådra deg smitte som kan føre til alvorlige infeksjoner.

  Det er stor sjanse for at eksponering av sykdomsfremkallende bakterier og organismer kan fremskynde utviklingen av immunsvikt. Skal du derfor ut å reise kan det være et klokere valg å dra til europeiske land enn for eksempel land i Nord-Afrika. På Reiseklinikkens nettsider går de så langt som å fraråde aidspasienter å dra til slike steder hvor det er risiko for infeksjon.