<i>Foto: Diario del Viajero</i> Foto: Diario del Viajero
Foto: Diario del Viajero Foto: Diario del ViajeroVis mer

Kjempefoss oppdaget i Peru

I februar i år kom en tysker over det som skulle vise seg å være verdens femte høyeste foss, dypt inne i Amazonas. Goctafossen blir Sør-Amerikas nye store turistattraksjon.

Det var den tyske hydraulikkingeniøren Stefan Ziemendorff som ledet ekspedisjonen som 26. februar i år tok seg gjennom jungelen og til fossen for å måle den hittil ukjente fossen. Ekspedisjonen målte den til 771 meter (med en feilmargin på 13,5 meter). Verdens tredje høyeste fossefall var oppdaget.

Eller, oppdaget og oppdaget. Ziemendorff så fossen tilfeldig fra lang avstand allerede i 2002, men hadde ikke muligheten til å komme seg helt bort til den da. Og fossen har selvsagt vært kjent blant lokalbefolkningen i de små landsbyene i dette avsidesliggende området av Amazonas. Grunnen til at de har holdt tett om den, skal være myten om at det bor en lyshåret sirene (forførende havnymfe) og en stor, giftig slange i fossen. De to var det ikke så lurt å komme på kant med.

Myten står nå selvsagt for fall, og borgermesteren i nærmeste by, Chachapoyas, erklærte at fossefallet, som har fått navnet Catarata Gocta (Goctafossen), vil bli en stor og spektakulær turistattraksjon.

Fossen ligger en fem timers vandring unna landsbyen Cocachimba. Stien går gjennom tett jungel og i svært ulendt terreng.

Åpner for turister neste år

Allerede neste år forventer Perus turistmyndigheter at alt vil være klart for å åpne området for turister. Nå pågår arbeidet med å utbedre stien som går til fossen, og bygge hoteller og restauranter i de omkringliggende landsbyene. Planen er å gjøre minst mulig inngrep i naturen, og mest mulig for at både lokalbefolkningen og turistene skal skjønne viktigheten av å ta vare på fossen og områdene rundt.

Men selvsagt har jungeltelegrafen gått, og den peruanske avisa La República meldte i forrige uke om at 500 turister allerede hadde besøkt fossen. På nettet fant vi i hvert fall et reisebyrå, Peru World Class Travel Centre, som allerede nå arrangerer turer til Goctafossen, for deg som ikke kan vente til neste år (og vil se den før alle andre).

>>Se video av fossen her

Norske fosser slår "nykommeren"

Mange utenlandske medier kaller Goctafossen verdens tredje høyeste fossefall etter Salto Ángel i Venezuela (972 meter) og Tugela Falls i Sør-Afrika (948 meter). Men hvis rett skal være rett er det de norske fossene Ramnefjellsfossen (tidligere kalt Utigardfossen) (800 meter) og Mongefoss (774 meter) som ligger på henholdvis tredje- og fjerdeplass. Begge disse er brefosser, så dersom slike fosser ikke teller med, havner Goctafossen på tredjeplass.

Verdens høyeste fossefall:
1) Salto del Angel i Venezuela, 972 meter
2) Tugela Falls i Sør-Afrika, 948 meter
3) Ramnefjellsfossen , 800 meter
4) Mongefoss, 774 meter
5) Goctafossen i Peru, 771 meter

Les også:

BILDESPESIAL: Iguazu - verdens vakreste fossefall? - Og flere av verdens vakreste fossefall