Kjekt på tur med småtten

PAKK SMART: Om du skal på ferie med fly eller bil - her er 14 tips og 20 kjekke ting for en lettere familieferie.

La barna ta del i planleggingen, og snakk mye om reisen på forhånd.Foto: José A. Warletta Foto: José A. Warletta
La barna ta del i planleggingen, og snakk mye om reisen på forhånd.
Foto: José A. Warletta Foto: José A. Warletta Vis mer

Kjekt på tur med småtten

 1. 20 smarte ting for turen


Det er mye som skal med på tur med barn. Det er vel noe de aller fleste foreldre har fått erfare. Man skal ha ting underveis, og på stedet, man må ha vått, tørt, mat, underholdning, nødutstyr og essensielle hjelpemidler som gjerne viser seg nødvendige gang etter gang. Og det gjelder å pakke smart. Den tørre buksa i bunnen av bagen hjelper liksom lite når du står der med en våt unge og bagen ligger innerst i bagasjerommet, gjerne under både reisesenger og vogner - eller kanskje enda verre: Du har fire timer i flysetet foran deg, og det tørre skiftet ligger godt forvart i lasterommet på flyet ...

Her er pakketipsene og småsakene som kan bidra til å gjøre reisen - og bagasjen - lettere.

>> 20 smarte ting for turen

14 tips til en lettere reise

 1. Parfymerte poser: Dersom du har beiebarn, skjer det at du må stoppe og skifte kanskje midt i "ødemarken" hvor det ikke finnes avfallsbøtter til å bli kvitt den brukte bleien. For deg som da ikke er komfortabel med å kaste en papirbleie i naturen, og heller ikke setter pris på duften av innholdet, kan parfymerte avfallsposer være løsningen. Sjekk de kjekke og minimale beholderne med slike poser i
  bildespesialen.
 2. Tørt skift: De fleste småbarnsforeldre gjør vel tabben å ikke pakke et tørt skift i reisevesken, kun en gang. Husk alltid et tørt skift lett tilgjengelig i reisevesken, sammen med eventuelt bleier for bleiebarn eller i dagstursekken for større barn.
 3. Underholdning: Her gjelder det å vise kløkt. Pakk smått og ta med ting du vet holder barnet okkupert i gode perioder av gangen. Bøker er fine om barnet ikke blir bilsyk, ellers leker, tegnesaker, spill etc. Lydbøker og musikk med barnas favorittmusikk. Om barna er store, kan de jo få lov til å pakke en sekk med underholdning for reisen selv. Om barnet et såpass lite at du står for pakkingen og organiseringen underveis, er det lurt å spre tingene utover i tid - slik at du har noe på lur når det begynner å tære på grensene for barnets tålmodighet.
 4. Kjøp noe nytt: Det er alltid stas med noe nytt, og det trenger ikke være dyrt, heller. En splitter ny sekk, veske eller lommebok som det trengs å ryddes og organiseres i, eller en ny aktivitetsbok, bok eller annen leke. Som i punktet ovenfor, kan det være et smart triks å gjemme dette til man er på grensen av hva barnets tålmodighet tåler - så har man forskjøvet en eventuell konflikt enda litt lenger.
 5. Mat: Ingen helter duger uten mat, og barn duger i aller minste grad uten mat. Smør en spennende matpakke - kanskje et fylt pitabrød, polarbrød eller noe annet som du vet barnet liker. Druer, moreller eller jordbær er hyggelig småsnacks som kan korte inn en lengre reise, likeledes rosiner og kanskje en liten pose kjeks for de som liker det. Som med underholdningen og lekene gjelder det samme her: Spre godsakene utover, og sett inn redningen når barnet er på bristepunktet. Ikke server alt på en gang - la det gå god tid mellom hver gang du serverer en redningsplanke.
 6. Piknik: Dersom du er på biltur, og været tillater det, er det alltid hyggeligere med en piknik i gresset, heller enn en sliten pølse på en trang og innestengt veikro. Invester gjerne i en kjølebag som kobles til bilens strømnett, dette holder mat og drikke friskt og kaldt. Pakk godt pålegg og god drikke, og kjøp ferskt brød eller rundstykker underveis. Husk piknikteppe og plastservise - det er mye slikt å få kjøpt i butikkene i dag, for en rimelig penge.
 7. Ta lange pauser: Om du er på reise med bilen og skal langt, er det viktig å legge inn noen lange pauser innimellom de korte nødvendige tissestoppene, slik at barna får rast fra seg. Stemningen blir alltid bedre etter et godt stopp hvor alle får løpe av seg litt energi. Om du er på tur med fly, gi barna litt rom til å løpe fra seg på flyplassen - kanskje finnes det endog et lekeområde hvor de kan rase litt. Det er tross alt bedre at de får herje der, enn at de blir turbo i flysetet.
 8. Kjekke på tur: Desinfiserende våtserietter eller desinfiseringssprit.
  Kjekke på tur: Desinfiserende våtserietter eller desinfiseringssprit. Vis mer


 9. Papir og vask: Om du skal på reise med bil eller fly, er det kjekt med tørkepapir lett tilgjengelig. Skal du på biltur, er dopapir et must. Du bør ikke regne med å finne dette tilgjengelig hver gang du eller noen andre i reisefølget må på do, i alle fall ikke om du reiser i Norge - og noen ganger hender det jo også at toalettet er for langt unna til at man kan vente. Dopapir er dessuten nyttig til mye annet enn å gå på do. Remedier til vask av hender er også fornuftig å ha med i reisevesken - enten våtserietter, eller også antibakterielle våtservietter eller flytende antibakteriell vask. Dette finner du også i bildespesialen.
 10. Billommer: Om du reiser med bil, og barnet er så stort at det kan organisere seg selv til en viss grad, er lekelommer som du henger på seteryggen en god investering. Du kan også få oppbevaringslommer som du fester på stolsetet, til å ha drikkeflaske og andre småting innen rekkevidde. Så sparer du deg selv for mye organisering med levering og stabling av drikke og annet rundt omkring forsetet.
 11. Reiseklær: Husk komfortable klær når du reiser. Pakk gjerne en ekstra shorts eller eventuelt en ekstra genser, for varmere eller kaldere vær. Kjøp noen morsomme og myke sokker som barnet kan ha på føttene i bilen eller på flyet, så får både seter og føtter litt skofri. Et lite reiseteppe kan være deilig når søvnen tar overhånd.
 12. Før avreise: Snakk mye om reisen dere skal ut på, på forhånd. Kanskje er barnet stort nok til å få være med på planleggingen? Se på bilder, og snakk om ting dere skal gjøre. Om reisen er lang, enten med fly eller bil, så prøv å forberede barnet på dette - de skjønner ofte mye mer enn vi kanskje tror. La barnet få være med i butikken og handle drikke og eventuell mat som dere skal ha med på reisen. Kanskje kan barnet også få velge noe selv, som de vil ha med? Bananer, epler, etc ...
 13. Opplevelser underveis: Om du skal kjøre en eller flere dagsetapper med bil, så sjekk på kartet om det kanskje ligger barnevennlige attraksjoner på veien. Et stopp og hundre opplevelser rikere, skal du se at reisen går mye lettere.
 14. Sove eller ei: Om du skal på biltur med småbarn som gjerne sover en eller flere ganger i løpet av en dag, er det lurt å time kjøringen til når barnet skal sove. Dette kan være smart både for å unngå at barnet sover hele veien - med påfølgende våkenperiode når du helst skulle sett at barnet ville sove - og for å unngå hyling i timesvis for deg med barn som helst ikke kjører bil eller sover i bilen ... Noen foretrekker å kjøre om kvelden og natten. Om du velger å reise om dagen, og kjøring i barnets våkentid ikke er til å unngå, kan det være lurt å forsøke å underholde barnet så det holder seg våkent når det vanligvis er våkent - så slipper det å få ødelagt døgnrytmen, og det faller lettere til ro om kvelden når dere er fremme ved overnattingsstedet.
 15. Reisesyke? Biltransport med reisesyke barn er kanskje uunngåelig noen ganger. Men da gjelder det å være beredt. Husk poser - eller enda bedre: tomme isbokser for de gangene da magefyllet bare opp. Det er lettere å kaste opp i en boks enn i en pose, og den holder seg mer stabil og i ro. Akupressur-armbånd som trykker på et visst punkt på håndleddet, kan hjelpe noen, ellers er det reisesykemedisiner som gjelder - men disse kan gjøre barnet svært trøtt. Ellers gjelder de sedvalige tipsene om å se ut, se fremover, ikke spis slikkerier, og drikk og spis fornuftig mat til fornuftige tider.

>> 20 smarte ting for turen

Har du gode tips rundt det å reise med barn, som du vil dele med andre? Bruk diskusjonsforumet nedenfor!

Les mer på DinSide Reise:

Barnas solvettregler
Leie babyutstyr på chartertur?
Underholdning i reiseformat