Turen i "Veien til Toscana" går på tvers av Nord-Italia. Boka er illustrert av Finn Graff.
Turen i "Veien til Toscana" går på tvers av Nord-Italia. Boka er illustrert av Finn Graff.Vis mer

Kjærlighetsbrev fra Italia

- De fleste vil forstå at kjærligheten til det jeg omtaler, er til stede i rikt mål, sier forfatter Trond Berg Eriksen om sitt forhold til Toscana.

Reisen i ”Veien til Toscana” går på tvers av Italia - fra Ferrara i øst til Pisa i vest. Idéhistorikeren Trond Berg Eriksen har tatt med seg avistegner Finn Graff på tur. Resultatet er en ytterst smakfullt illustrert bok fra et av de mest kunstmettede områdene i Europa- fagre Toscana.

De to herrene har nytt italiensk vin, smakt seg gjennom det italienske kjøkken, kranglet med vrange bilutleiere og beundret landskapet. Og ikke minst har de gått i de gamle kunstnernes fotspor, og oppsøkt kirker, museer, gallerier, borger og slott.

Kunst-kollaps

Utsikt over "La bella" (den vakre) som Firenze kalles i eget land.
Utsikt over "La bella" (den vakre) som Firenze kalles i eget land. Vis mer

Forfatteren har hatt nok av godbiter å ta av når han har gravd i Nord-Italias kunstkammer. I dette området blomstret kunsten både i middelalderen og under rennesansen.

Firenze er rennesansebyen foran noen. Her finner du Michelangelos David-statue, mange Da Vinci-skulpturer, Botticellis ”Venus fødsel” og mange andre kjente kunstskatter. Her er det så mange kunstsamlinger at det er blitt opprettet en egen styrke som skal ta seg av turistene som kollapser.

Skryte og irritere

Men det er ikke bare Firenze som kan skilte med imponerende kunst. I Toscana og fylkene rundt er det imponerende byggverk i nesten alle byer. Forfatteren forklarer det med misunnelse:

Ponte Vecchio - eller den gamle brua i Firenze.
Ponte Vecchio - eller den gamle brua i Firenze. Vis mer

” Kampen om fordeler, virkelige eller innbilte, var like hensynsløse på 1300-tallet som den fremdeles er i småbyene i dag… Bygningene ble reist for å skryte, og kunstverkene ble anskaffet for å irritere naboene og gjøre dem flate”.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg Eriksen mener at han ved å besøke mange ulike byer, får innblikk i mangfoldet.

”Rekken av byer i Romagna, Le Marche, Umbria og Toscana viser hvor mangfoldig overgangen fra middelalder til rennesanse var, alt etter hvilken by man tar til utgangspunkt.”

Fra kirker til disko

Berg Eriksen starter boka med en skildring av slettene rundt Venezia. Det er ikke akkurat noen ukritisk lovsang vi leser:

” Slettelandskapet, og ikke de trange dalene, har den høyeste prosenten av sinnslidende i Europa… Det er faktisk noe trykkende og depressivt ved det fullstendig åpne landskapet.”

Turen går videre om Ferrara til Ravenna – en by som ifølge forfatteren ligger i halvsøvne i et rolig hjørne i Ravenna. Neste stopp er Rimini. Berg Eriksen skryter av den sympatiske gamlebyen her, men har følgende å si om strandlivet:

”… en sammenhengende feriefabrikk hvor strandløver kan nyte alt de drømmer om: dårlig pizza, larmende diskoteker og billig erotikk.”

Byens dronning

Fra Rimini reiser de to nordmennene til Urbino - en liten by som har unngått masseturismen, videre til Gubbio, Assisi og Perugia. På veien svikter leiebilen, og de roter rundt for å finne innfartsårene til byene de besøker.

Etter Perugia er reiseruten slik: Cortona, Arezzo, Poppi og La Verna, Montepulciano, Pienza, Siena, S. Gimignano, Volterra og Firenze – byens dronning.

I Firenze blir forfatteren i flere dager. Vi får inngående skildringer av de flotteste attraksjonene her, og vi får vite hvorfor Dante ble forvist fra hjembyen sin.

Fra Firenze går turen videre østover til Pistoia, Lucca og til slutt Pisa med sitt skjeve tårn.

Pervers gange

Selv om mye av boka er konsentrert om kunst og kultur, får vi også øyeblikksbilder fra italiensk dagligliv. I Pienza for eksempel er hundebæsj det første forfatteren tenker på:

” Et øyeblikk trodde jeg at jeg hadde tråkket i en hundebæsj. Men duften stammet fra ostebutikken.”

Berg Eriksen går heller ikke av veien for å ironisere litt over italienske vaner.

” Italia blir aldri et land for fotturister. Å spasere langs veien et stykke hvor man kunne ha kjørt bil, er noe de innfødte betrakter som ren perversjon.”

Bare så synd da at forfatteren og illustratøren aldri fikk helt taket på den italienske leiebilen.

Om forfatteren:

Professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo.
Født: 1945
Forfatterskapet: Har skrevet en rekke essaysamlinger, fagbøker og lærebøker, blant annet: Nietzsche og det moderne (1989), Freuds retorikk (1991) og Sør for Alpene, nord for Po (1997). Har mottatt en rekke priser for sine bøker, deriblant en Brage-prisen.

Bokfakta:

Forlag: Aschehoug
Utgitt: oktober 2001
Pris: 398 kroner
332 sider
Boken er illustrert av Finn Graff, avistegner i Dagbladet.

Relaterte artikler

Tidligere skrevet om reiselitteratur på DinSide Reise:

 • Dejlige Danmark: opplevelser fra kro til kro
  av Øyvind Risvik

 • Unike hoteller i byer av Herbert Ypma

 • Shanghai Ekspress av Kjartan Fløgstad
 • Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by av Karsten Alnæs

 • Test av reiseguider
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.