Kiting i Danmark

Kiting er den nye brettsporten i vinden verden over. Vi reiste til vindfylte Danmark sammen med norgeseliten for å prøve oss. Les tipsene deres her.

Sigve Botnen vei til å ta av med kiten. <i>Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen</i>
Sigve Botnen vei til å ta av med kiten. Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hvordan kiteproffen Sigve Botnen flyr vektløst på Kirk her...

Hottere enn leverpostei og høyere enn sursild - la oss bare inrømme det: postei og sursild er tradisjonellt dansk, men ikke like spennende å trøkke i trynet tre ganger om dagen! Vil du prøve noe nytt du lett kan bli hektet på derimot, tester du kiteboarding. Da blir tre ganger om dagen nesten for lite.

Proft reisefølge

Og hvilke sted er vel bedre å reise til for å finne konstant vind året rundt, enn nettopp vindmøllemekkaet Danmark. Rykende ferske og med instillingen at dette skal gå greit, hopper vi på flyet til Aalborg sammen med en av Norges mest fremadstormende kitere, Sigve Botnen.

Sigve stammer fra Bø i Telemark og er en av veldig få kiterene som lever av hobbyen sin. Han kan fortelle at Danmark byr på veldig gode forhold for Kiting og er en av hans favorittsteder å fly over vannskorpa. Noe som sier en del fra en mann som har søkt gjennom de syv hav og mange fjellvidder på jakt etter den rette vinden.

Instruktør Erling er en beinhard mann. Her gis kommando på å styre kiten.
Instruktør Erling er en beinhard mann. Her gis kommando på å styre kiten. Vis mer


- Favorittstranden min for kiting i Danmark er Krik ved Limfjorden. Her er det veldig jevn vind, flatt hav og grunnt vann. En god kombinasjon også for nybegynnere, sier han i det han og kammeraten Christian Nerdrum fra magasinet Fri Flyt hopper inn i en leiebil så snart flyet har landet. De forsvinner rett mot havs for å sjekke vindforholdene i området rundt Klitmøller. Ingen tid til å vente på landkrabber.

Forblåst instruktør

Igjen står resten av reisefølget, fire av oss, og skrubber oss litt på vommen. I vente på vår kiteinstruktør, bestemmer vi oss for å gå løs på en lokal morgenmatsjappe med dansk appetitt. Fylte med varm leverpostei, bacon og "en lille", er vi klare til å bli tatt av vinden.

Endelig ute på Kirk møter vi Erling. En radikal kiteinstruktør som fort blir tildelt navnet "grimme Erling". Vinden er åpnebart gunstig denne morgenen og Erling har lopper i blodet på å selv komme seg ut på vannet. Han går gjennom sikkerhetsreglene på fyldig dansk og alltid et "faen mann" som avsluttende del av en forklaring eller svar på et spørsmål.

Reglene er tilsynelatende greie. Ikke kryss linene når du strekker de ut på bakken, ikke legg selve dragen så den kan bli tatt av vinden og fest alt sikkerhetsutstyr etc. Smertefritt. Så skal dragen prøveflys på tørr grunn. Teoretisk løfteteknikk, hjelp av makker til å luftsette kiten og litt forsiktig svinging inn i vindretningen ender med et salig stup av skjermen rett i bakken og en enda saligere glose verbal galle fra vår danske instruktør.

- Faaaen, nå må dere sette sikkerheten fremst. Kiting kan være farlig mann, ikke rør noen liner, de skjærer inn i hendene dine hvis vinden tar dem. Slapp no bare av og tenk sikkerhet.

Ai - ikke så greit, den er visst dyr den kiten, og det går fort hull på den.

Det er vel derfor vi ikke får noen flere forsøk på land, og blir sendt rett ut på grunnen for å prøve i det fuktige og mer utstyrsvennlige element. Det går litt i kluss for de fleste av oss, men vi finner fort ut at å holde skjermen i såkalt zenit, rett opp og ut av vinden, er det tryggeste. Men da kommer du deg heller ingen sted. For å bevege deg, må dragen styres inn i power zone- den veien vinden blåser.

Vi lar oss dra etter dragen på vannet så langt det går, og kjenner godt kreftene fra naturens side. Det er absolutt spennende og moro, i hvert fall en stund. For da vi prøver å sette føttene ned under den posteismørte mageseilasen, skjærer skarpe steiner inn i labbene. Grimme Erling glemte å fortelle at det er viktig å sjekke bunnforholdene før man kiter.

- Nu ja, det er jo ingenting. Det er bare cool med din første kiteskade, sier Erling og pedagogisk styrtlander sikkerhetsrepetisjonen i sitt eget kurs.

Det ser ut som om dagens høydepunkt er nådd for han når vi sitter blødende og plastrer bena på land. Han fikk i hvert fall kundene sine til å avslutte økten litt tidligere enn beregnet, slår sine egne neoprenstøvler i kors og forlater åstedet for bedre vindmarker.

Sigve på vei opp i vektløs tillstand.
Sigve på vei opp i vektløs tillstand. Vis mer


Proffene briljerer

Vi er enige om at det er en av de mest upassende instruktører til en av de mest spennende sporter vi noen gang har prøvd, da vi plutselig får øye på Sigve og Christian ute i bukten.

Susende tiltaksfritt rundt på vannskorpa, svingende rundt i vinden og med plutselige løft opp i 10 meter over havet. Imponerende når vi selv har opplevd hvor vanskelig det faktisk er å kontrollere vinden. Grabs, saltoer, twister - alt ser lekende lett ut i vektløs tillstand.

Vi ender opp med å ta bilder av proffene og drømme om en dag å få til det samme som dem. Det som er sikkert er at kiting skal prøves igjen.

Se kitebildene fra Kirk her...

Proffesjonelle tips

Sigve Botnen ga oss noen tips for nybegynner i gamet. De viktisgste tingene å tenke på første gang du er ute med en kite oppsummerer han slik:

 • Sjekk vinden før du gjør noe om helst. Du må ha jevn vind for å kite. Vind som kommer i kast kan være veldig farlig å kite i.

 • Finn et fint sted å løfte kiten fra. Et sted med lite mennesker, mye åpen strand eller landskap og fri vind. Pass deg for windsurfere og andre vannsportutøvere som er i nærheten.

 • Pass på hvilke vei vinden blåser. Skal du ut på vannet må du ha pålandsvind eller sidevind. Husk at mister du kontrollen, går den veien vinden blåser. Ikke kjekt hvis det er en brygge foran deg.

 • Ta et kurs på forhånd hvis du aldri har prøvd sporten før. Kanskje det ikke er noe for deg. Utstyret koster fort vekk 12-15 000, så vær sikker at kiting er det du vil satse på.

  Noen populære kitesteder i Danmark:
  Øer ved Ebeltoft
  Århusbugten
  Klitmøller
  Hvidesande
  Bork havn
  Ishøj
  Åkrogen
  Allerød
  Hanstholm – Fiskemels Fabrikken

  Link til side som gir gode tips om kiting i Danmark:
  www.kitesurferen.dk

  Denne artikkelen ble første gang publisert i august 2007.

  Mer brettsport fra DinSide Reise


  Mer action fra DinSide reise:

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!