<b>ØYGRUPPE MÅ FLYTTE:</b> Stillehavsstaten Kiribati vil kjøpe land på Fiji-øyene for å flytte innbyggerne sine fra atollene som forsvinner under den stigende havoverflaten. Foto: Kiribati turistkontor/myndigheter/Facebook
ØYGRUPPE MÅ FLYTTE: Stillehavsstaten Kiribati vil kjøpe land på Fiji-øyene for å flytte innbyggerne sine fra atollene som forsvinner under den stigende havoverflaten. Foto: Kiribati turistkontor/myndigheter/FacebookVis mer

Kiribati må flytte

Stillehavsstaten Kiribati vil kjøpe land i Fiji og flytte innbyggerne sine dit.

Stillehavsstaten Kiribati forsvinner sakte men sikkert under havoverflaten. Derfor ønsker de kiribatiske myndighetene å kjøpe land av Fiji, slik at de etterhvert hjemløse kiribaterne har et sted å flytte til.

Dette skriver avisen The Telegraph.

Kiribati består av 33 atoller, og med unntak an én atoll, er det ingen som ligger mer enn 6 meter over havet. 21 av de 33 atollene er bebodd.

Bygger demninger

Dette er ikke et nylig oppstått problem, og myndighetene har jobbet med å finne ut av hva de skal gjøre i mange år. I begynnelsen forsøkte statens myndigheter, ved president Anote Tong, å bygge demninger mot bølgene, men disse blir stadig brutt ned. Som du kan se i dokumentaren nedenfor, bygger også privatbefolkningen demninger av ulik art, for beskyttelse mot havets ødeleggelser.

Til Australia? Her svømmer du med krokodiller. På en måte.

Siste utvei

I en TV-dokumentar fra 2011, kan du se mer om øygruppens store utfordring. Et av spørsmålene som stilles i denne dokumentaren er hvorvidt befolkningen skal være igjen og slåss, eller om de skal evakuere. Nå synes det altså som om beslutningen er å forsøke å få kjøpt land, slik at kiribatierne har et sted å flytte når havet overtar landområdene på Kiribati.

– Dette er siste løsning, det er ingen annen utvei, sier president Tong ifølge The Telegraph.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge artikkelen i The Telegraph, har president Anote Tong vært i samtale med myndighetene på den nærliggende øygruppen Fiji, med et ønske om å få kjøpe opptil 20 kvadratkilometer med land på øya Vanua Levu.

Tildigere har presidenten i desperasjon foreslått bygging av eksempelvis oljerigger for menneskene å bo på.

Mesteparten av de 113.000 kiribatierne bor på Tarawa, som er det administrative senteret i øyriket.


Mer om øyriket her og hos det lokale turistkontoret. Turistkontoret er også på Facebook.

Laget seilbåt av plastflasker