Kilimanjaro blir dyrere

Majestetiske Kilimanjaro er en av Afrikas største turistmagneter. Fra 2006 øker Tanzanias myndigheter avgiftene for å besøke fjellet. Men er det for å få inn mer penger, eller for å verne miljøet?

Turistene strømmer til for å klatre opp Kilimanjaro. Nå øker avgiftene. <i>Foto: Tanzanias nasjonalparker</i>
Turistene strømmer til for å klatre opp Kilimanjaro. Nå øker avgiftene. Foto: Tanzanias nasjonalparker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgiften for å bestige Kilimanjaro øker med 100 prosent, fra 30 til 60 dollar (nærmere 400 kroner). Denne avgiften må betales per dag man befinner seg innenfor nasjonalparken rundt fjellet. Avgiften for å besøke Tanzanias andre store attraksjon, Serengeti Nasjonalpark, der den store gnuvandringen foregår hvert år, øker fra 30 til 50 dollar.

Turismen har de siste ti åra blitt en viktig del av Tanzanias økonomi. I løpet av 2005 vil rundt 600.000 turister besøke det østafrikanske landet, noe som betyr en inntekt på 4,6 milliarder kroner.

Stort press

Turistene strømmer til 5.895 meter høye Kilimanjaro i så store horder at det går utover både miljøet og bærerne. Det er regler for hvor mange som har lov å befinne seg inne i nasjonalparken, men disse blir ikke alltid overholdt. Resultatet er at de fattige bærerne blir nødt til å sove ute i frysende kulde hvis det er fullt på hyttene langs ruta.

Det har vært så fullt på hyttene langs ruta, at bærerne må overnatte ute. Foto: Tanzanias nasjonalparker
Det har vært så fullt på hyttene langs ruta, at bærerne må overnatte ute. Foto: Tanzanias nasjonalparker Vis mer


Miljøvern eller pengebehov?

Men det kommer motstridende meldinger om hvorvidt Tanzania øker avgiftene for å redusere turiststrømmen, eller verne miljøet. Tanzanias naturparkmyndigheter hevder avgiftsøkningen er et forsøk på å redusere antall besøkende og dermed skadene i parken. Men Tanzanias minister for naturressurser og turisme, Zakia Meghji, uttalte til den sørafrikanske avisa Sunday Observer at hun ikke trodde økningen ville påvirke turistbesøket.

- Serengeti og Kilimanjaro er helt unike parker. Du finner ikke maken noe annet sted i verden. Så vi tror ikke antallet turister vil gå ned, men håper i stedet at Tanzania vil tiltrekke seg en million turister hvert år innen 2010.

Det er litt vanskelig å tolke om ministeren egentlig ønsker seg færre turister inn i de to parkene, men flere turister i Tanzania totalt.

Uansett, det blir dermed relativt dyrt å bestige Kilimanjaro fra neste år. En ekspedisjon tar fra fire til åtte dager. Det betyr at det vil koste 1.600-3.200 kroner bare i avgifter å ta turen til Afrikas tak. Det er først og fremst ryggsekkturistene som vil merke prisstigningen - for de som drar på mer luksuriøse turer opp Kilimanjaro, har nok avgiftsøkningen liten betydning.
Men det er vel kanskje forståelig at Tanzania tar seg betalt fra de rike vestlige turistene som kommer for å bestige Kilimanjaro. Har de først råd til en tur til Afrika, har de vel råd til å betale noen tusenlapper ekstra for å realisere drømmen om å stå på Afrikas tak.

Les også artikkelen Blodslit til Afrikas tak

>> Her er flere artikler fra Afrika

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!