Kerala, et stykke laidback India

Cochin er hovedbyen i staten Kerala helt sør i India, og kontrasten til Mumbai kunne vanskelig vært større. Tekst og bilder: Stian Mong

Cochins fiskegarn er en tradisjonsrik fangstmetode. Foto: Stian Mong Vis mer


Uskrevene lover tillater ingen bygninger i Cochin å være høyere enn palmetoppene, og fra avstand ser der derfor byen ut som om den er i ferd med å bli slukt av skogen.

Gammel fisketeknologi

Innbyggerne i Kerala lever av fiske, te og krydderhandel. I Cochin er det langs elvebredden satt opp et titalls svære fiskenett. Disse ble første gang satt opp av kinesiske immigranter på 1600-tallet og er i bruk den dag i dag. Det kreves flere menn for å operere hvert nett, og når nettet heises opp gjelder det å være snar med å berge fisken før måkene tar den. Fiskenettene synes å være mer en turistattraksjon i disse dager enn en effektiv fiskemetode. De større fiskene, som hai og tunfisk, fanges av store trålere på kysten.

 • Reisetips til Kerala
 • Hindubryllup

  Som i andre indiske byer er det flust av rickshawer i gatene, og de slåss om de turistene som er i byen utenom turistsesongen (som er fra november til februar). En rundtur i en rickshaw er en fin måte å se gatelivet på når føttene streiker, og de sjåførene som kan snakke brukbart engelsk kan kombinere kjøreturen med litt guiding. Det er under en slik tur at vi ser en stor ansamling av mennesker utenfor et slags forsamlingshus.

  - Hinduistisk bryllup, forklarer sjåføren.

  Vi spør noe freidig om det er mulig for oss å ta en rask kikk på innsiden. Fem minutter senere sitter vi på første rekke. I følge sjåføren betyr det lykke for brudeparet hvis det er utenlandske gjester i bryllupet.

  Selve seremonien er noe forskjellig fra et kristent bryllup. Brudeparet får tredd store blomsterkranser rundt halsen. Det spilles tradisjonell indisk musikk fra et lydbånd. Hindupresten velsigner brudeparet, som ber en felles bønn sammen med brudens far (som har betalt minst 100.000 rupee i medgift for sin datter), og paret er gift. Det hele er behørig filmet og fotografert av en håndfull kamerafolk på scenen nær brudeparet. Bryllup er ikke noe inderne tar lett på, og bryllupsvideoen vil nok bli spilt av i mer enn et familieselskap i årene som kommer.

  I wallam på Keralas kanaler. Foto: Stian Mong Vis mer


  Kanalcruise i husbåt

  Om kvelden er det stille i Cochin. Vi setter oss på en båt fylt opp med folk, mange av dem pent kledde, vi kjenner igjen noen av ansiktene fra bryllupet tidligere på dagen. På andre siden av elven går vi av og ser mot Cochins bygninger og palmetrær. Det er da bønneropet begynner. Først ett, og kort tid etter et til. Snart kan vi telle minst fem forskjellige bønnerop, alle fra forskjellige steder i byen. Det høres vakkert ut, selv for en hedning som meg. Kanskje det blir ekstra vakkert fordi jeg ikke skjønner ordene som strømmer ut av høytalerne?

  - Disse menneskene har ihvertfall ikke bruk for oppvaskmaskin, er min noe enfoldige tanke der vi glir nedover Keralas kanalsystem i en wallam, eller husbåt.

  Langs elvebredden sitter folk og pusser tennene, vasker seg i elven og vasker kopper og kar fra frokosten. Keralas kanalbefolkning har bokstavelig talt elven inntil stuedøren, og noen steder er landtungen som husene ligger på ikke bredere enn fire meter. Menneskene her har blitt vant til turister som nærmest titter inn i stuevinduene deres.

  Kanalcruise er blitt en god inntektskilde for Kerala, og det anbefales å bo et døgn på en husbåt. Fra innsiden minner båten mest om et hotell av det finere slaget, og på dekk har man fri utsikt til livet langs elvebredden og i elven. Underveis lager besetningen smakfulle måltider. Vi drikker kaffe, fotograferer, og døser i varmen. India kan være et masete land å reise i, men her i Keralas kanaler finner vi roen.

 • Reisetips til Kerala
 • >> Nanbrød og sirkus i Bollywood

  >> Kamelriket Rajastan

  >> Se alle bildene fra artikkelen og flere til i denne bildespesialen