- Katastrofal reisemoms

Regjeringen foreslår en redusert sats på reiselivsnæring på 12 prosent. Katastrofalt, mener Reiselivsbedriftenes landsforening (RBL).

Regjeringen foreslår en innføring av moms på 12 prosent for reiselivsnæringen og kollektivtransporten.

- Dette er katastrofalt for turistnæringen i Norge og direkte distriktsfiendtlig, sier leder Eva Bjøreng i RBL. bedriftene i de store byene, hvor tilstrømming av forretningsreisende er stor, kommer til å klare seg. Distriktene som er avhengig av fritids- og ferieturisme kommer til å slite kraftig.

Mot beskatning av turistnæringen?
Mot beskatning av turistnæringen? Vis mer

Rolf Forsdal i Den Norsk Reisebransjeforening støtter opp om kritikken.

- Innføring av en avgift på reiselivsnæring vil forsterke tendensen vi allerede ser med færre tilreisende turister. Den vil svekke turistnæringens konkurranseevne og muligens skape en utilsiktet økt konkurranse innad i næringen, sier Forsdal.

Ikke på fly

Reisemomsen som etter planen skal innføres fra 1. juli 2001 kommer til å berøre pris på overnatting, transport og formidling av reiser. I tillegg foreslåes det full avgift på 23 prosent for fornøyelser, det betyr med andre ord moms på inngangsbilletter i fornøyelsesparker og på heiskort i skianleggene.

- Totalt sett vil dette bety at kostnader for ferieturen til en familie i Norge vil øke mellom syv til ti prosent, sier Forsdal.

For luftfarten foreslår regjeringen nullsats. Passasjeravgiften skal imidlertid endres. Kommer dette forslaget helskinnet gjennom budsjettforhandlingene, må du betale 128 kroner ekstra for flyreiser både i inn- og utland. I tillegg skal avgiften nå gjelde på de aller fleste flygninger innenlands. Flygninger til og fra de tre nordligste fylkene, med unntak av Bodø og Tromsø, slipper passasjeravgiften.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I korte trekk går altså avgiften ned for utenlandsflygninger (her er avgiften høyere i dag) og opp for innenlandsrutene.

- Dette er ille. For oss betyr det en kraftig økt avgiftsbelastning. Vi har ikke fått tid til å regne nøyaktig på det, men størrelsesordenen vil bli noen hundre millioner kroner, sier informasjonsdirektør i Braathens, Frode Geitvik.

Og det er passasjerene som må betale.

- Både reiseliv og næringsliv vil bli rammet i form av dyrere billetter, samtidig er det et slag mot oss som primært baserer oss på innenlandstrafikken, forteller Geitvik.

Moms vil endre reisevaner

I følge en undersøkelse foretatt av MMI vil konsekvensen av innføring av moms på 12 prosent bli at 20 prosent av oss vil reise mindre, mens 18 prosent vil velge å feriere utenlands. Over 90 prosent av de spurte stilte seg, ikke overraskende, negativt til en innføring av moms på reiser.

Billige reiser?

Er du på jakt etter billige ferieturer i siste liten? Vi har samlet de beste tilbudene på markedet i vår oppdaterte restplassoversikt. Er du i tvil om hvor neste reisen skal gå kan du søke inspirasjon i Din Reiseguide.