Karnevalskalender for USA

Fra strandparty i California til isskulpturer i Ontaria i USA og Canada.

Ellevill stemning under opptoget i New Orleans.
Ellevill stemning under opptoget i New Orleans. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Karnevalsfeiring i USA heter Mardi Gras, og fremste eksponent er den årlige utskeielsen i New Orleans. Her kombineres sambaen fra Brasil med byens karibiske røtter. Det loves musikk, dans, limbokonkurranser, stappfulle barer, kasting av halskjeder og kåringer av beste kostymer. Festen forgår rundt hele byen, men de største opptogene finner du langs St. Charles Avenue.

Turistene har for vane å stimle sammen langs legendariske Bourbon Street. Mens de offisielle karnevalsfeiringene i Sør-Amerika som regel strekker seg over tre til fire dager, nøyer New Orleans seg med én. I år faller feiringen på den 12. februar.

Vinterkarneval

Tradisjonen med å feire Mardi Gras har etter hvert spredd seg til andre byer og steder i USA. Huntington Beach i Orange County, California, feirer fra 25. januar til 9. februar, mens Manitou Springs i Colorado gjør det samme i midten av februar. I Minnesota lar ikke innbyggerne vinter og kulde sette en stopper for karnevalstradisjonen. I år feires det vinterkarneval for 116-året på rad. Saint Paul Winter Carnival kalles det når innbyggerne i Saint Paul feirer med iskulpturer, skiløp, opptog og kjølig karnevalsstemning. For å sikre at karnevalet får nok av hovedingrediensen, snø, er feiringen lagt så tidlig som i slutten av januar. I år er datoene 25. januar til 3. februar.

Også Canada vet å markere starten på fasten. I Ontario feires det karneval for 39. året på rad. Her blir det dans, sledeturer, isskulpturer, curling og masse mer. Festivalen varer fra 1. til 10. februar. I fransktalende Québec City feires det i år vinterkarneval for 47. gang. Festivitasen varer i hele 17 dager, og byen regner med over en million deltagende. Igjen er det snøaktiviteter og utendørsmoro som står i sentrum. Festivalen varer fra 1. til 17. februar.

Karneval verden rundt

  • Karibisk karnevalsfering
    - løssluppent og langvarig
  • Bolivia, Brasil og resten av Sør-Amerika
    - dans, kostymer og spektakulære parader er stikkord
  • Europeiske karneval
    - fra tradisjonsrike seremonier i Venezia til gatefest på Tenerife
  • Tilbake til introartikkel