Karneval i Rio

Verdens største fest kalles dette fargesprakende sambakaoset i Rio de Janeiro. Vi ble med brassene Katia og Jara da de skulle gå i den store karnevalsparaden. Målet var å ha det moro - og å komme på tv.

Publisert
Sist oppdatert
Søstrene Katia og Iara har reist fra Sâo Paulo for å være med på karnevalet i Sambadromen.
Søstrene Katia og Iara har reist fra Sâo Paulo for å være med på karnevalet i Sambadromen. Vis mer


Utenfor metrostasjonen Praça Onze er det liv og røre - her står gutta og selger cola, vann og Rios favorittøl med det klingende navnet Skol. Provisoriske griller er satt opp, og lukten av stekt kjøtt, kylling og chorizo fyller lufta. Men den fuktige og varme natten er fylt med mer enn matos. Dette er årets største fest, og lufta er elektrisk.

- Agua, Skol! Agua, Skol!

- Kom igjen, denne veien, sier Katia Cilene Teixeria og vinker oss etter seg i menneskemylderet.

Sammen med søsteren Iara Souto følger vi etter. De to jentene skal være med i sambaskolen Imperatriz Leopoldinenses parade gjennom Sambadromen, der den offisielle karnevalsparaden i Rio går. Det er den vi ser glimt av på tv og i avisene. Hvem som helst kan være med en av sambaskolenes parade - men det koster. 450 reals hver, cirka 1.500 kroner, har Katia og Iara betalt for draktene sine. De to jentene fra Sâo Paulo bestemte seg i siste liten for at de skulle reise til Rio og være med i paraden. Katia lovet moren at hun skulle få se henne på tv. Det skal godt gjøres i en karnevalsparade som teller nærmere 50.000 deltakere.

Det er bare de eldre kvinnene som får lov å bære de flotte koloniinspirerte kjolene og være snurrende baianas i paraden.
Det er bare de eldre kvinnene som får lov å bære de flotte koloniinspirerte kjolene og være snurrende baianas i paraden. Vis mer


Klokken nærmer seg halv elleve om kvelden, og det er en knapp halvtime til første sambaskole begynner sin rundt en time lange sambamarsj gjennom Sambadromen. Det vrimler av utkledte karnevalsdeltakere ved Imperatriz' møtested. Her er greske guder i gull og hvitt, staselige karer til hest (rettere sagt et plastikkhestehode festet foran på drakten), jaguarer, snurrende baianas, de litt eldre damene med de store, store skjørtene som svinger når de går. Vi har allerede sett mange av kostymene på metroen på vei hit, og hørt karnevalssangene som ble gaulet ut i en duell mellom to sambaskoler som havnet i samme metrovogn.

3.000 skal være med i Imperatriz' opptog. Stemningen er høy, og de aller fleste har varmet opp med noen caipirinhas og Skol allerede. Katja og Jara finner sine artsfrender, det vil si de andre som er utkledte som grønne, røde og gule blomster. Det nærmer seg avgang, så vi sier ha det til Katia og Jara, og beveger oss mot en av de mange inngangene til Sambadromen.

Du trodde kanskje karnevalsparaden i Rio går gjennom byens gater? Det gjør den ikke. Sambadromen er en arena som ser ut som en 700 meter lang gate, men med tribuner for 70.000 tilskuere langs sidene. Her skal de 14 sambaskolene danse seg gjennom i løpet av 65-80 minutter. Her er ingen kjære mor - bruker skolen for lang tid, trekkes det poeng. Karnevalet er nemlig en beinhard konkurranse der sambaskolene konkurrerer om å vinne. De blir bedømt for kostymer, tema, sang, gjennomføring, originalitet osv., osv. Skolene har forberedt seg siden karnevalet var over i fjor, og hver skole bruker millioner av dollar på opptoget. Vanligvis sponses de av store brasilianske selskap.

>>BILDER fra karnevalet
>>Slik kan DU være med i karnevalsparaden

Johanna tester hodepynten til jentene, men vi får holde oss på tribunen.
Johanna tester hodepynten til jentene, men vi får holde oss på tribunen. Vis mer


Billettjakt blant haiene

Nok om det. Vi er på jakt etter billetter, men avslår tilbudene fra selgerne som skal selge oss billetter til sektor 6 og 13. De er nemlig sektorene med de dårligste plassene - helt nederst i paradeløypa, rett før sambaskolene forsvinner ut av Sambadromen. Den beste sektoren er 11, der dommerne sitter. Men fytterakkern så dyre de billettene er! Opp mot 1.500 kroner skal billetthaiene ha. Ikke på vilkår. Vi henger rundt og blir stadig oppsøkt av billetthaiene. Vi får også med oss en overivrig politimann som lurer rundt og huker tak i billetthaiene når de forsøker å selge billettene sine. Det ser ut til å løse seg når politimannen får noen sedler stukket i lomma. Var det noen som sa korrupt?

Det begynner å styrtregne, slik det bare kan gjøre i tropiske klima, og det ser mørkt ut for vårt karnevalsforsøk. Men vi har is i magen, og får til slutt kjøpt billetter for 350 kroner i sektor 4, som ligger rett overfor dommersektoren. Nå er klokka blitt halv to, og to av skolene har allerede gått. Men det er fortsatt mange igjen, og paraden fortsetter til seks om morgenen. Et grillspyd senere, og vi har presset oss inn på noen plasser med god utsikt til paraden.

Og mamma mia for en parade! Vi fikk dessverre akkurat ikke med oss Katia og Jaras opptog, men får med oss Caprichosos parade. Vi ser deltakere utkledte som kaffebønner, kreps, sukkertøy, kolibri, blomster, og selvsagt noen damer som er mer avkledte enn utkledte, med glitrende g-strenger, fjær og lite annet. Det danses samba så svetten spruter. Katia forsøkte forgjeves å prøve å lære oss stegene tidligere på dagen, men det var ganske håpløst. Vi har hverken hurtigheten eller sprettrumpa som skal til for å få det til å se kult ut. Vi nøyer oss med å juble sammen med de andre tilskuerne i stedet.

Klokken er fire om morgenen da vi har fått nok av farger, glitter og sambamusikk. Utenfor sambadromen står gutta og prøver å selge unna de siste ølboksene, og på grillen ligger inntørkede kjøttspyd. Men ingen fare, i morgen er det nok en karnevalsdag, da de syv siste sambaskolene skal paradere i Samadromen. Da stiller gutta med nye skolarsenal, og nymarinerte kjøttspyd legges på grillen.

Dagen derpå

Dagen etter forteller en lettere redusert Katia at moren faktisk så henne på tv. Katias ville dansing tiltrakk seg kameraenes oppmerksomhet opptil flere ganger, og programlederen kommenterte hvor glade blomstene i Imperatriz' parade var. Nå henger jentenes nyvaskede karnevalskostymer til tørk ute i sommersola. Men noen ny luftetur i Sambadromen blir det ikke for disse draktene. Neste år er det helt nye kostymer som gjelder. Kunne Katia og Jara tenke seg å være med da også?

- Oh yes, sier Katia.

>>BILDER fra karnevalet
>>Slik kan DU være med i karnevalsparaden

Les mer om karneval:
>>Sprakende fantastisk - karneval verden rundt
>>Sukkenes karneval i Venezia
>>Sprakende fargefest- Notting Hill 2005
>>Dejlig karneval - i Aalborg

Les mer om Rio:
>>Brasilianske fotballdrømmer
>>Fotball, samba og karneval
>Sambarave i Rio

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer