De karibiske karnevalene er ville. Enkelte steder har folk forberedt seg i månedsvis.
De karibiske karnevalene er ville. Enkelte steder har folk forberedt seg i månedsvis.Vis mer

Karibiske rytmer

Karnevalsloven pålegger alle å danse, glede seg og å feste vilt i disse dager.

Trinidad

Fra 23. februar starter det berømte karnevalet i Port of Spain på Trinidad. Frankrike innførte karnevalstradisjonene her under sitt kolonivelde, men eks-slavene valgte å videreføre tradisjonen etter frigjøringen i 1838. Allerede i september starter musikerne å forberede seg til band-opptoget som går på mandag og torsdag under karnevalet. Her spilles den søteste calypso og karibisk soca, men det finnes også indiske innslag. Mange av landets innbyggere er nemlig av asiatisk herkomst. Les mer om karnevalet her.

Baranquilla, Colombia

Den colombianskkaribiske storbyens karnevalslov pålegger alle å glede seg, danse og å feste vilt i karnevalstiden. I januar starter karnevalsforberedelsene med fester i helgen hvor gatene blir stengt. I februar er selve karnevalet, og utover i mars fortsetter Baranquillas innbyggere med post-karnevalsfeiring.

I Baranquilla er det salsa, merengue og den colombianske rytmen cumbia som gjelder under den høylydte karnevalstiden, som strekker seg fra den 24 – 28. februar. Mange herfra er av afrikansk herkomst, og dansen så vel som opptogene har også et touch av Afrika. I oktober året før velges karnevalsdronningen som skal danse i paradene med sitt hoff. Det velges også en såkalt kong Momo som bidrar med spre ekte karnevalsglød. Høydepunkter er La Gran Parada, hvor folk tar den helt ut hva kostymer og masker angår, og orkesterkonkurranse for latinske band.

Artikkelen fortsetter under annonsen

San Pedro, Belize

Naturlig dansetalent? Sjekk ut karnvevalet i det vesle mellom-amerikanske landet Belize. Under gateopptogene konkurrerer danserne om å bli karnevalets beste danser. Humorfaktoren er høy når mennene tar av som drag-queens under konkurransen. Alle fryder seg som unger og spruter cocktails av maling, leppestift og andre effekter på så mange som mulig. Karnevalet går fra 23.–27. februar hvert år.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Martinique

Rom, calypso og beguine – en dans fra Martinique - står i høysetet når Martinique slipper seg løs i et vilt karneval. Under karnevalstiden stenger alle forretninger – er innehaverne for opptatt av å forlyste seg til å tenke på forretningene?

Karnevalsforberedelsene starter flere uker i forveien; Det sys kostymer, det lages dekorasjoner, det øves på dans og på instrumenter. Søndag før askeonsdag er det opptog med såkalte bwa-bwas, fargerike dyr, mens nègres-gros-sirup, menn dekket av kull og sirup skremmer vettet av øyas barn. Mandag i karnevalstiden arrangeres det bryllup der menn eksponerer sin skjønnhet og ynde i sin kones brudekjole, og kvinnene er brudgommer. Samme dag avholdes det ball hvor kleskoden er strictly drag.

Torsdag er viet djevelen; Da kler voksne og barn seg ut som djeveler i dyreskinnsmasker med horn, røde dresser pyntet med paljetter og speil. Solnedgang betyr sengetid for de minste, men de utvokste djevlene holder det gående til morgengry. Det mest spesielle er hunndjevlenes dag, da det på Martinique markeres karnevalskongen Vavals død. Kvinnene smører seg inn med kull og bruker hvit maskara og kler seg i hvitt og svart. Martiniques karneval løper fra 24. – 28. februar hvert år.

Carriacou

Grenadas lillebror, Carriacou, har bare 6.000 innbyggere, men det årlige karnevalet er ikke mindre festlig av den grunn. Fra den 26. – 28. februar danses og festes det i gatene i byen Carriacou. Karnevalskongen- og dronningen blir kronet, en calypsomester blir kåret og barna toger gjennom byen i eget opptog. Musikken står sentralt i karnevalstiden, som overalt i rundt det karibiske hav; man aner de rytmiske røttene fra Afrika.

Panama

Hvert år, i etterkant av karnevalet, kritiserer den katolske kirken i landet det de mener er uttøying av de moralske grensene. Det later ikke til at noen bryr seg nevneverdig, karnevalet kommer til å gå sin gang også i år. I år strekker karnevalet seg fra 24. – 28. februar.

Som i alle latinske land er partyfaktoren høy; Det kåres dronninger, det danses, orkestrene marsjerer gjennom gatene til latinske rytmer. Det er særlig i Panama City og i byen Las Tablas stemningen er høy. Hver dag i karnevalstiden har sine egne tradisjoner, blant annet en spesiell dag hvor Panamas innbyggere kler seg opp i nasjonaldrakter. På åpningstiden sprøytes det vann på karnevalsdeltakerne, etter sigende til alles fryd. Mer om Panamas karnevalstid finner du her.

Hvordan karnevalet feires i resten av Sør-Amerika kan du lese om her. Både i USA og i Europa er det karnevalstid.