Karibiske bølger

Yucatán-halvøyas hvite strender og turkise hav imponerer mer en de Sydenstrendene vi har sett.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Stranda er hvit og rein, og havet lokker med tre farger – hvitt, turkis og blått. Fra solsenga kan du bestille en Corona når varmen blir for påtrengende. Eller du kan kaste seg ut i de karibiske bølgene – det er faktisk forfriskende selv om sjøen holdt 28 grader i august. Døsige feriedager på stranda i Cancun, får deg fort til å glemme norsk sommer fylt av regn og tåke.

Hovedstaden for turisme

Utsikt fra hotellrommet i Cancun. Foto: INGVILD KJØDE
Utsikt fra hotellrommet i Cancun. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer


Cancun er Mexicos hovedstad for turisme og for mange, den aller første smaken av Karibia. Hit reiser de fleste første gangen de besøker Mexico, og her var vi. Cancun ble i 1974 plukket ut av den meksikanske regjeringen som landets mest lovende sted for satsning på turistindustrien. Selv om Mexico tradisjonelt har vært populært for nordmenn i utallige år, er det først nå i år at charterturer til sørøstspissen har tatt av.

Strendene i Cancun, og langs kysten til Playa del Carmen er fristende, hvite og rene. Blå, karibiske bølger som slår inn mot korallstrender, kombinert med et fascinerende bredt spekter av liv under havoverflaten.. I Cancun kan du velge mellom strendene langs øya best kjent som Zona Hotelera, eller inne i lagunen ut fra selve Cancun by. På Zona Hotelera, ut mot det Karibiske hav, strekker strendene seg kilometer etter kilometer.

Jentenes øy

Synes du Cancun blir for prangende, for amerikanisert eller for dyrt, kan du prøve en av øyene i nærheten. Nærliggende Isla Mujeres, kvinnenes øy, er vel verdt et besøk. De som jakter på det feminine kjønn blir muligens skuffet her, men er du glad i å snorkle eller dykke kan øya by på gode muligheter.

Cancun, august 2001. 28 grader i vannet. Foto: INGVILD KJØDE Foto: INGVILD KJØDE
Cancun, august 2001. 28 grader i vannet. Foto: INGVILD KJØDE Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Isla Mujeres har strender, barer, koselige restauranter og korallrev. Å dykke her er som å svømme i et akvarium. Øya er bare en av flere på østkysten av Yucatán som både har aktiviteter og bedagelig stemning. Dessuten er prisnivået lavere enn i Cancun.

Bedagelige Carmen

Mens charterflyene lander i Cancun, velger de fleste turoperatørene å plassere hordene i fiskerlandsbyen Playa del Carmen, syv mil sør for den enorme turistmagneten. Her er livet mer bedagelig og påvirkningen fra Mexicos nordlige naboland mindre påtrengende.

I Playa del Carmen anbefales det som kalles den meksikanske bydelen rundt 30. gate. Har du gått lei av å trå på andre turister, kan du her suge til deg atmosfæren av ekte lokalt, meksikansk hverdagsliv.

Playa del Carmen ligger plassert så å si på stranden. Du velger med andre ord selv hvor langt du orker å gå for å komme unna massene. Penest er det på byens nordside.

Dykkeparadiset Cozumel

En kort båttur øst for Playa del Carmen ligger Cozumel, dykkernes øyparadis. Her finner du et av verdens lengste korallrev. Er du ikke så oppslukt av undervannsliv, kan øya også friste med et fantastisk flott naturliv med gode muligheter for å se både flora og fauna. Ja, øya har faktisk fått tilnavnet ”naturens juvel”. Her kan du kombinere strandlivet med historisk føde. Øya har nemlig 32 arkeologiske severdigheter.

Uansett hvor du velger å nyte den karibiske sola, må du for all del huske solfaktor. Sola er svært sterk, og meksikanerne selv velger solfaktor opp mot 30 når de skal på stranda.