Kardemommevakt på norske flyplasser

PÅ SKRÅ: Air marshals og vigipirates. Norske flyplasser har ikke bevæpnet vakt. Har spanske tangatruser bedre beskyttelse enn norske flyplasser?

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMMENTAR: - Er Skrik fortsatt forsvunnet, sier min Moët & Chandon-venninne på en skurrete telefonlinje fra den kontinentale storbyen.

- Visst er det borte, sier jeg. - Intet sett, intet hørt.

- Da har selv tangatrusene på størrelse med et frimerke bedre bevoktning, sier Moët & Chandon. - Alle Zara-forretninger her nede har egne vakter med våpen.

Luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad opplyste denne uken om at flere ikke-europeiske flyselskaper nå har tillatelse til å ha bevæpnet vakt ombord på flygninger i Norge. Den offisielle linjen i Norge har imidlertid vært at vi ikke ønsker våpen, verken på flyplassene eller i samfunnet forøvrig. Norge er heller et vidunderlig kardemommeland, hvor museumsvaktene har myke skosåler og bedriver dagen med å langsomt suge på kamferdrops.

- Det hadde tatt seg ut hvis vi her ikke hadde hatt vakter, sier Moët & Chandon. - Museo de Prado-kara har både Colt i hylsteret og batong. Og selv slipper jeg ikke inn hos Chanel en gang.

image: Kardemommevakt på norske flyplasser


I Frankrike har man etter 9-11 innført vigipirate, en ny orden hvis hensikt er å overvåke og beskytte, på metro- og togstasjoner, flyplasser og andre offentlige steder. På alminnelige hverdager merker man politiets tilstedeværelse, når de er i beredskap settes deler av militæret inn. Politiet og det militære er tilstede for å beskytte folket. Fra Buenos Aires meldes det at selv om ikke de argentinske nasjonalskattene er beskyttet av de strengeste vakter så er da de finere butikker utstyrt med personell hvis misjon er overvåkning og beskyttelse - av det svake kjønn:

- Det er fordi vi latinske menn heller kaprer kvinnenes prøverom enn fly i luften, sier Ivan i Buenos Aires.

Nå skal flyselskapet Continental få, som tredje flyselskap etter Pakistan Airlines og Aeroflot, få ta av og lande i Norge med bevæpnet vaktpersonell ombord. Ingen norske selskaper gjør det.

- Men så er da ikke Norge USA heller, kvitrer Moët & Chandon.

Man er trygg for det meste. Man kan spasere på gaten uten fare for anslag fra verken veskenappere eller amorøse herrer i prøverom.

- Men kanskje en ørliten vakt her og der ikke hadde vært så dumt, sier Moët & Chandon, - kanskje bare med en sabel eller noe? Som kan erstatte museumsvaktenes kryssordpenner? For hvis kardemommeloven ikke er tilstrekkelig for trusene til Zara så er jeg jammen usikker på om den er tilstrekkelig på flyplassene.

Mer:
Postkort fra ferieparadiset
Lureri og jåleri
Den aller siste sovjetstaten
Sommeren angriper
Naturdiktatorene råder
Når ble norsk godt?
Gay mat
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Fra macho til metroseksuell
Kjærlighet og geriljakrig
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby
Dødelig kjedelige fossefall

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!