Kappløp mot Machu Picchu

Inkabyen Machu Picchu regnes som et av verdens store underverk. Erosjon og slitasje gjør at bare 500 turister får komme inn i byen hver dag. Det gjelder å komme først frem, og oppleve magien før det blir for fullt. Det klarte Ida Andreassen og Jacob Holmboe. Se de flotte bildene!

Publisert
Sist oppdatert
Ida Andreassen og Jacob Holmboe rakk frem til Machu Picchu før hordene. <i>Privat foto</i>
Ida Andreassen og Jacob Holmboe rakk frem til Machu Picchu før hordene. Privat foto Vis mer


Klokken er bare halv fire på morgenen da guiden vekker Ida Andreassen, Jacob Holmboe og de to andre turistene i gruppen. Stille og raskt kler de på seg, og lister seg fra campen og opp mot inngangsbommen til Machu Picchu.

En halvtime senere hører de en annen gruppe turister komme oppover i nattemørket. De nyankomne blir svært overrasket da lommelyktene avslører at de ikke var først ute likevel. Lysstrålene streifer over Jacobs bukser, som har rutete lapper på knærne.

- De har sovet her hele natten, hvisker en av dem skuffet.

Det har de altså ikke. Men guiden hadde overhørt den andre gruppen snakke om å være ved bommen klokken fire, for å være først oppe ved inkaruinene. Ida og Jacobs gruppe bestemte seg for å slå dem.

I tre dager slet Ida og Jacob seg langs inkaruten for å komme frem til Machu Picchu. <i>Foto: Jacob Holmboe
I tre dager slet Ida og Jacob seg langs inkaruten for å komme frem til Machu Picchu. Foto: Jacob Holmboe Vis mer


Tre dagers inka-slit

I tre dager har de slitt seg opp og ned langs den steinlagte inkaruten, som begynner i Ollantaytambo, og slynger seg over 80 kilometer opp og ned fjellsidene mot Machu Picchu. Stien er bratt, og turen slitsom med mye kvalme og svimmelhet på grunn av høyden. Fremme i Wiñayhuayna, den siste campen før ruinene, samles alle turistgruppene som har valgt den tungvinte, men svært opplevelsesrike inkaruten til underverket. Så venter alle på morgenen, når bommen inn til Machu Picchu åpnes klokken seks.

Daggry kommer, og det begynner å bli trangt om plassen foran bommen der Ida, Jacob og de andre i gruppa sitter. På slaget seks åpnes bommen, og kappløpet opp mot Solporten begynner. I én time med kappgang og småløping gjennom den tette jungelen hører gruppa de andre turistene pese dem i nakken. Men de holder tempoet oppe, og er fremme aller først.

Like etterpå står sola opp, og de første solstrålene kastes over inkabyen, som ligger 2.492 meter over havet.

De første solstrålene treffer et Machu Picchu tomt for turister. <i>Foto: Ida Andreassen
De første solstrålene treffer et Machu Picchu tomt for turister. Foto: Ida Andreassen Vis mer


Uforglemmelig

- Jeg følte meg som Indiana Jones, og var forferdelig sliten, men det var absolutt verdt det. Det var fantastisk å stå der og se utover Machu Picchu i morgensolen, uten en eneste turist som forstyrret inntrykket, sier Ida.

Tenk da hvordan arkeologen Hiram Bingham må ha følt det, da han i 1911 sto der og skuet utover en gjengrodd ruinby bare noen få hadde hørt om, og som ble regnet for å bare være en legende. Det er selv i dag uklart når Machu Picchu ble bygget, men byen ble antagelig forlatt av innbyggerne på slutten av 1500-tallet.

Solporten er bygget slik at ved sommersolverv (som på denne siden av ekvator er i desember) lyser sola gjennom den, og inn på et spesielt punkt i byen. Inkaindianerne som bodde her trodde at hvis det var overskyet den dagen, var solguden sint. Da måtte byens vakreste jomfru ofres for å blidgjøre ham.

En liten stund senere begynner turistbussene å snegle seg opp sikksakkveien på den andre siden av ruinbyen. Snart velter latsabbene som har tatt toget opp til Aguas Calientes og buss derfra, ut av bussene og inn i ruinene, og begynner å knipse bilder. Magien er borte.

Men ved soloppgang neste morgen, da er Machu Picchu igjen en stille ruinby som vekkes til live av solguden.

BILDESPESIAL: Se bildene fra turen

Ida Andreassen og Jacob Holmboe reiste rundt i Sør-Amerika i to måneder. Vi vil fortelle mer om turen deres til Galapagos og Titicacasjøen i senere artikler. Følg med på DinSide.

Hvordan kommer du til Machu Picchu?
Turiststrømmen sliter så mye på Machu Picchu, at peruanske myndigheter bare lar 500 turister komme inn til ruinbyen hver dag. Likevel tror mange at hele Machu Picchu om noen år vil være avstengt for turister. Så har du lyst til å oppleve et av verdens mest kjente underverker, bør du begynne å planlegge turen snart.

De fleste drar til Machu Picchu som del av en lengre ferie i Sør-Amerika. Skal du bare til Machu Picchu, flyr du først til Perus hovedstad Lima, før du flyr innenriksfly videre til Cusco. Herfra velger du enten å gå inkaruten, eller ta toget og så buss opp til ruinbyen. Merk deg at du da havner midt i turiststrømmen, og entrer Machu Picchu nedenfra, og altså ikke gjennom Solporten, utkikkspunktet der alle de kjente bildene av stedet er tatt.

Det er mange turarrangører å velge mellom, og det er best å dra med en slik arrangør, for du må søke om og betale for å få komme inn i ruinbyen på forhånd. Alt dette ordner turarrangørene.

Regn med å betale mellom 8.000 og 10.000 kroner for tur/retur billett til Lima. Flybillett til og fra Cusco koster mellom 150 og 200 dollar (cirka 900 til 1.300 kroner). Prisen på guidede turer varierer sterkt avhengig av hva turen inkluderer, og hvor lenge den varer. De arrangerte turene tar vanligvis utgangspunkt i at du kommer deg til Cusco på egenhånd.

Denne saken ble første gang publisert i august 2005.

Mer om Machu Picchu:
Inkaruten stenges av
Peru: Kø til den fortapte by

>> Klikk her for å lese flere artikler om Peru.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer