Kan øke kreftfaren hos barn

Ny undersøkelse om badeferier.

Ferier ved kysten, med mye naken hud og sleksponering, kan være risikabelt for barna dine. Foto: Colourbox
Ferier ved kysten, med mye naken hud og sleksponering, kan være risikabelt for barna dine. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strandferier kan øke risikoen for at barna dine får kreft senere i livet, ifølge en studie publisert i magasinet for den amerikanske kreftforskningsforeningen, Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Ifølge studien, førte ferier ved sjøen til en fem prosents økning i forekomsten av føflekker hos 7-åringer. Antallet føflekker er en stor risikofaktor for føflekkreft, som er den farligste formen for hudkreft, skriver American Association for Cancer Reasearch.

Slik oppdager du hudkreft

Dramatisk økning

Forekomsten av føflekkreft har økt dramatisk de senere årene. I 2007 var det 1192 nordmenn som fikk konstatert føflekkreft; 569 menn og 623 kvinner. I årene 2003 til 2007 var forekomsten av føflekkreft hos kvinner 16,4 per 100.000.Ifølge statistikk fra Kreftregisteret, har det vært en jevn økning av forekomst av denne krefttypen de senere årene; i perioden 1983-87 var forekomsten 13,7 per 100.000 innbyggere, i 1963-67 var forekomsten 4,3, og i 1953-57 var forekomsten 2,1 per 100.000 norske kvinner. Tallene for den mannlige delen av befolkningen ligger jevnt over litt lavere.

Verdensgyldig

Den ferske amerikanske studien er utført på barn som bor i innenlandsstaten Colorado, men studieleder og professor Lori Crane ved Department of Community and Behavioral Health ved Colorado School of Public Health, sier funnene er verdensgyldige.

- Foreldre til små barn bør være forsiktige med å ta barna med på solintensive ferier ved havet, hvor folk er utendørs i hudeksponerende badetøy hele dagen, sier Crane.

Professoren uttaler videre at foreldre ofte er av den feilaktige oppfatningen at solfaktor er kuren for alt. Men selv om den beskytter, er sannsynligheten større for at barna oppholder seg i solen lenger, og dermed øker risikoen for kreft.

Barnas solvettregler

Innetid

Professoren anbefaler at små barn holder seg innendørs fra klokken 10 til 16, for å redusere risikoen - eller at de er kledd i langermede skjorter/gensere.

Den norske kreftforeningens anbefaler i sine solvettregler at man tar pauser fra solen, og spesielt mellom klokken 12 og 15, da solen er sterkest. Videre heter det i solvettreglene at du bør beskytte deg - og spesielt barna - med klær, solhatt og solbriller - og at du bør bruke solkrem med faktor 15 og UVA-beskyttelse på kroppsdeler som ikke er beskyttet av klær.

Test deg selv: Har du solvett?

En badeferie er nok

Forskerne studerte en gruppe på hvite barn født i 1998 som hadde bodd i Colorado hele livet. De vurderte opplysninger om ferier opp mot hudundersøkelser og utvikling av føflekker. De fant at hver badeferie ett eller flere år før fylte sju år, var forbundet med en 5 prosents økning i forekomsten av føflekker. Forskerne fant ingen forhøyet føflekkrisiko forbundet med sol på hjemstedet.

Forskerne fant også at guttene i studien hadde en 19 prosent større risiko for å utvikle føflekker enn jentene.

Menn mangler solvett

Ifølge studien var det også en sammenheng mellom foreldrenes lønningspose og barnas risiko for føflekker; familier med høye lønninger hadde barn som var mer utsatt, fordi dette var familiene som hadde økonomi til å unne seg ferier ved sjøen ...