Ikke utrygt å reise til Egypt.<br />
<br />
<i>Foto: Lars Brubæk</i> Foto: Lars Brubæk
Ikke utrygt å reise til Egypt.

Foto: Lars Brubæk Foto: Lars BrubækVis mer

Kan jeg reise til Egypt?

SIKKERHET: Hvordan er det i Egypt nå? Kan jeg avbestille?

Jeg er redd for å reise. Kan jeg avbestille?

Dersom det ikke foreligger reiseadvarsler fra UD dit du skal, og reisene går som normalt, har du vanligvis ingen rett på å få avbestilt reisen uten kostnad. Her må du regne med å betale avbestillingsgebyr, dersom du har kjøpt en slik forsikring. Charteroperatøren/flyselskapet har ingen plikt til å la deg avbestille vederlagsfritt. Likevel er det flere som tilbyr gratis ombestilling når det inntreffer så ekstraordinære hendelser som terroranslag.

Dersom Utenriksdepartementet oppgraderer sine råd, vil man fritt kunne avbestille.

Apollo har reiser til Sharm El Sheik fra oktober og de som er redde kan booke om reisen til et annet land kostnadsfritt. Hos Pyramidene Reiser kan alle reiser innen 19. august avbestilles. Etter denne datoen gjelder alminnelige avbestillingsregler. Pyramidene opplyser at så lenge Utenriksdepartementet ikke fraråder reiser til Egypt eller Sinai-halvøya, vil man ikke verderlagsfritt kunne avbestille.

Går det egentlig an å reise dit nå?

Ifølge Apollos direktør Leo Berbo, er hotellet som ble særlig rammet, avskjermet og man er i gang med å repare skadene.

Hos Pyramidene opplyses det at de rammede områdene er avskjermet og at dagliglivet forløper som normalt.

- Men hvordan er det egentlig å dra på ferie til Sharm El Sheik?

- Det var naturligvis ikke hyggelig for dem som var der da bombene smalt. Men nå har vi fått tilbakemeldinger om at folk har det bra. Vi sendte ned et fullastet charterfly i forrige uke og har ikke fått negative tilbakemeldinger. Kun 3-4 prosent av de bestillende har avbestilt, sier Jon Christopher Lie, selger i Pyramidene Reiser til DinSide.

Hva betyr force majeure for meg?

Force majeure - eller omstendigheter som man står maktesløse overfor, på godt norsk. Force majeure kan også være andre ting, som naturkatastrofer, terrorhandlinger og annet. Dersom slike hendelser inntreffer og du er på reise, kan du ikke forvente å få erstatning verken fra reiseselskap eller forsikringsselskap, nettopp på grunn av force majeure.

Hva sier Utenriksdepartementet?

Utenriksdepartementet advarte den 23. juli nordmenn mot å reise til Sinai. Den gjelder fortsatt.

"Det er fare for terrorhandlinger i Egypt. Norske reisende oppfordres til å utvise stor aktsomhet, spesielt på steder der det oppholder seg mange utlendinger. Under de rådende forhold anbefaler Utenriksdepartementet norske borgere nøye å vurdere nødvendigheten av å reise til eller oppholde seg i Sinai. Dersom man velger å reise bør reisende tegne en tilfredsstillende reiseforsikring før utreise, og følge anvisninger fra egyptiske myndigheter," skriver Utenriksdepartementet.

Hvorfor er det norske Utenriksdepartementet forsiktere enn det svenske?

Det kan være vanskelig å si nøyaktig hvor det er farlig å reise. Storbritannia, Sverige og USA er raske med å utskrive reiseråd til sine borgere. Det norske utenriksdepartementet holder seg til en restriktiv linje.

- Vi har valgt å holde oss til en restriktiv linje når det gjelder å skrive ut reiseråd, sier informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Cathrine Andersen.

- Dette fordi reiserådene får konsekvenser for dem som reiser. Det er også slik at ikke alle steder er like farlige for alle. Vi oppfordrer i stedet folk til å søke råd hos reisebyråene i tillegg til å følge med på våre anbefalinger.

Farligere å kjøre bil

Antallet terroranslag gikk ned fra 2001 og frem til 2003. Forskerne med kompetanse på terror mener det er farligere å kjøre bil i dagliglivet enn å reise.

Les mer:
Ikke farlig å reise

Mer om sikkerhet

Ti råd for tryggere ferie
På tur i verdens farligste land
Frykt grunn god nok til avbestilling?