Kan ikke kjøpe taxfree på dagstur

Skal du bare på svipptur? Ikke glem 24-timers-regelen.

Boardingkortet avslører ikke om turen din er for kort. Det er ditt ansvar å kjenne reglene om når du kan ta med kvote, og når du ikke kan. Foto: Travel Retail Norway/Per Ervland
Boardingkortet avslører ikke om turen din er for kort. Det er ditt ansvar å kjenne reglene om når du kan ta med kvote, og når du ikke kan. Foto: Travel Retail Norway/Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du reise på dagstur til utlandet er det faktisk ikke lov til å handle taxfreevarer på hjemveien. Årsaken er at du må være ute av Norge i 24 timer for å kunne handle avgiftsfritt, noe slett ikke alle er klar over.

Vil ha slutt på lugarfylla: Fergeselskap kutter taxfree-salget

Men hvorfor går grensen ved akkurat ett døgn?

– Begrunnelsen for 24-timers regelen knyttet til avgiftsfri innførsel er både å begrense handel med varer som ikke er avgiftsbelagt i noe land, samt å redusere grensehandelen, fortalte Dorte Drange, kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet til DinSide i vinter.

Smutthullet som kan være billigere

Det finnes imidlertid lovlige alternativer for reisende som omfattes av 24-timers regelen. Personer som har vært utenlands i kortere tid enn et døgn, kan ta med alkohol- og tobakkskvote toll- og avgiftsfritt dersom varene er kjøpt i beskattet stand i et EØS-land. Altså at du for eksempel har handlet i en vanlig butikk i landet du har besøkt.

Les også: Billigere vin på supermarkedet enn på taxfree

Og i de fleste land vil det stort sett lønne seg å stikke innom det lokale utsalget fremfor å handle på Vinmonopolet hjemme, selv om det finnes unntak. Dessuten har de fleste flyplasser utsalg av lokale matvarer i butikker som ikke selger taxfree, som for eksempel Fine Foods på Kastrup.

NB: Ta vare på kvitteringen som viser at du har handlet i en avgiftsbelagt butikk, dersom tollerne lurer.

Ditt ansvar å kunne tollreglene

Tar du sjansen på å handle når du har vært på dagstur, eller rett og slett glemmer deg i all hui og hast, risikerer du å bli stanset i tollen, miste varene og få et forenklet forelegg. For fire flasker vin er dette forelegget på 600 kroner.

Og selv om ombordstigningskortet du viser frem i taxfreebutikken ved kjøp ikke viser hvor lenge du har vært borte, er det ditt og ikke utsalgsstedets ansvar hindre deg i å handle.

– Som reisende har du en selvstendig plikt til å sette deg inn i de regler som gjelder for inn- og utførsel av varer til og fra Norge. Dette innebærer at du selv er ansvarlig for at du overholder både 24-timers regelen og verdigrensen, har Louise Amundsen, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet forklart til DinSide.

Hvis du har vært utenfor Norge i under 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 3.000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Grensen er 6.000 kroner når du har vært borte i over 24 timer.

Fritt frem for nettshopping av vin fra utlandet


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!