Kan gi utslag som eksplosiver i partikkeldetektoren

Helt vanlige stoffer som fins i hverdagsprodukter kan tolkes som eksplosiver av partikkeldetektoren i sikkerhetskontrollen.

GLYCERIN: Innholdet i vanlig håndsåpe kan gi utslag ved søk etter eksplosiver i sikkerhetskontrollen. Foto: BERIT B. NJARGA
GLYCERIN: Innholdet i vanlig håndsåpe kan gi utslag ved søk etter eksplosiver i sikkerhetskontrollen. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. september 2015 ble det innført bruk av partikkeldetektorer i sikkerhetskontrollen ved Oslo lufthavn. Og ifølge Avinor er målet at alle de norske flyplassene skal få dette i løpet av året.

Bruk av partikkeldetektor innebærer at sikkerhetskontrollørene kan stryke en liten lapp på utvalgte steder på deg eller håndbagasjen din, som så analyseres i en masking for å avdekke eventuelle eksplosiver.

Men visste du at også helt uskyldige stoffer kan bli feiltolket som eksplosiver av detektorene?

LES OGSÅ: Slik blir den nye sikkerhetskontrollen på Gardermoen

Håndsåpe og hudkrem kan gi utslag

Dette kan feilaktig gi utslag som eksplosiver:

 • Håndsåpe
 • Body lotion og hudkremer
 • Annen kosmetikk
 • Våtservietter
 • Enkelte medisiner, som hjertemedisin
 • Plengjødsel
 • Ammunisjon

 • Sist undertegnede var ute og reiste, var beskjeden fra tyske sikkerhetskontrollører at «det er en mulig deteksjon av eksplosiver på sekken din», samtidig som det troppet opp to bevæpnede politimenn. Problemet viste seg, ifølge kontrolløren, å være en astmaspray, som inneholder aerosol.

  Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, bekrefter at det er mange vanlige ting som kan gi utslag på partikkeldetektoren, men at de ikke har noen fullstendig oversikt over dette.

  - Partikkeldetektoren er sensitiv og gir utslag på ganske mange ting. Vi fører ikke statistikk på hvor ofte den gir utslag, men dette skjer daglig, sier Westher Andersen til Dinside.

  GJØDSEL: Har du fått gjødsel under skoene som du så har på gjennom sikkerhetskontrollen, kan dette få partikkeldetektoren til å reagere. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
  GJØDSEL: Har du fått gjødsel under skoene som du så har på gjennom sikkerhetskontrollen, kan dette få partikkeldetektoren til å reagere. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


  Ifølge nettstedet About.com, gjelder dette eksempelvis flere vanlige kjemikalier, som glycerin og nitrater.

  Glycerin er en vanlig ingrediens i alt fra håndsåpe til hudkrem, annen kosmetikk og våtservietter. Nyhetsstedet News9 meldte eksempelvis i 2013 at det var bruk av body lotion som gjorde at en kvinne i Oklahoma ble stoppet av partikkeldetektoren. Også om du har vasket hendene med såpe som inneholder glycerin, og skylt litt dårlig, skal det kunne gi utslag i partikkeldetektoren.

  Forskjellige nitrater er på den andre siden noe man finner i enkelte medisiner, som i hjertemedisiner, og i gjødsel. Har du vært borti fyrverkeri eller ammunisjon, vil dette også kunne teste positivt i partikkeldetektoren.

  SENSITIV DETEKTOR: Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn bekrefter at partikkeldetektoren er sensitiv og også reagerer på det somm ikke er eksplosiver. Foto: AFP/NTB SCANPIX
  SENSITIV DETEKTOR: Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn bekrefter at partikkeldetektoren er sensitiv og også reagerer på det somm ikke er eksplosiver. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer


  LES OGSÅ: Slik fungerer flyplassenes kroppsskanning

  Hva skjer hvis du tester positivt?

  ASTMA-SPRAY: Helt vanlig medisin kan gi deg en ubehagelig overraskelse i sikkerhetskontrollen. Foto: TORE NESET
  ASTMA-SPRAY: Helt vanlig medisin kan gi deg en ubehagelig overraskelse i sikkerhetskontrollen. Foto: TORE NESET Vis mer


  Skulle du mot formodning teste positivt på den såkalte ETD-testen (explosives trace detection), forhåpentlig av en av de nevnte årsakene, hva er så prosedyren i sikkerhetskontrollen?

  - Dersom partikkeldetektoren gir positivt utslag tester vi en gang til med et annet apparat, for å bekrefte eller avkrefte resultatet. Ved bekreftet resultat tilkalles områdeleder og hvis vedkommende kan gi en plausibel forklaring, for eksempel jegere, så er det greit, forteller Westher Andersen.

  Han forteller videre at det er områdelederen til Nokas Aviation, altså de som gjennomfører sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn, som vurderer om forklaringen er plausibel eller ikke.

  - Dersom man ikke har en plausibel grunn tilkalles politiet, sier Westher Andersen.

  LES OGSÅ: Er du enig i at dette er mest ubehagelig i sikkerhetskontrollen?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer