LETT Å KNEKKE? Tenk deg godt om før du plasserer verdisakene dine i en hotellsafe. Den er kanskje ikke så sikker som du tror. Foto: YouTube
LETT Å KNEKKE? Tenk deg godt om før du plasserer verdisakene dine i en hotellsafe. Den er kanskje ikke så sikker som du tror. Foto: YouTubeVis mer

Kan du stole på hotellsafen?

Test ut dette før du forlater dine verdisaker på hotellet. Se video!

Når du er på ferie er det ikke alltid like lurt å drasse med seg verdisakene overalt. Både med tanke på eventuelle tyverier, eller fordi det ikke er fullt så stas å stadig bære med seg alt man eier.

Innbrudd forekommer nemlig over alt, både utendørs, i leiligheter og på hoteller. Men nå tenker du kanskje at hotellsafen er en kjempelur løsning?

Det kan godt være, men før du lar den vokte dine personlige eiendeler, bør du teste ut en liten ting først ...

Test ut dette

En av amerikanske Gizmodos lesere glemte nemlig koden på hotellsafen, og fikk hjelp av hotellpersonalet til å tilbakestille koden. Til hans store overraskelse brukte hotellet koden 000000 til å åpne safen.

Ganske skremmende!

Se video her!

Derfor er det to koder

Safe-firmaet Nationwide Safes sier i en kommentar til Gizmodo at safen i videoen ikke er en av deres produkter, men påpeker at de fleste hotellsafer støtter to koder; gjestens kode og en annen kode som kan overstyre gjestens kode. Denne koden blir da brukt av hotellets sikkerhetspersonell.

Selskapet mener at det uaktsomt av hoteller å la koden bli overstyrt av bare 0-tall, en standard kode, som gjør det lettvint for andre å åpne safen, og mener at det er helt åpenbart at sikkerhetskoden bør være mer komplisert enn 000000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips om valg av reiseforsikring: Sjekk ut alternativene

– Lite med virkeligheten å gjøre

Så hvor sikre er egentlig hotellsafene, tenker du kanskje nå. Heldigvis er det lite som tyder på at det er like lett å komme inn i norske hotellsafer som i videoklippet over.

– Jeg blir forskrekket når jeg ser denne filmen. Heldigvis har den lite med virkeligheten på våre hoteller å gjøre. Nordic Choice ville ikke utstyrt hotellene med en løsningen som vi ikke mente var trygg for våre gjester. Vår hovedprioritet er alltid gjesten, sier Christine Viland, informasjonsansvarlig i Nordic Choice Hotels, til DinSide.

De kjenner ikke til konkrete tilfeller med innbrudd i hotellsafen.

– Vi har valgt en samarbeidspartner som er markedsleder. VingCard Elsafe er en seriøs aktør, og blant de absolutt beste i bransjen på sikkerhet, påpeker Viland.

Videre forteller hun at det er mulig å nødåpne safe dersom gjesten glemmer sikkerhetskoden. Men for å gjøre dette, må man ha en elektronisk nøkkel eller en serviceterminal. Det er altså ikke mulig å taste inn en default-kode på safen på hos Choice.

Tryggere når trusen har bremsespor? Å ja, da! Slik blir du sikrere på reise

Bruker også nøkkel

Turid Nyeggen, markedsdirektør ved Thon Hotels, sier at gjestene deres velger selv kode til hotellsafen, og hun kjenner heller ikke til noen tilfeller av tyveri fra hotellsafen.

Har dere en sikkerhetskode på hotellsafen som kan tilbakestille gjestens kode?

– Hotelldirektør og den som har dutyvakt har mulighet til å låse opp safen, dersom gjesten har glemt sin kode eller at gjesten for eksempel glemmer å ta med seg innholdet når han/hun forlater hotellet, forteller Nyeggen.

Koden som gjesten velger på hotellsafen bør også være litt mer avansert enn 00000 eller 12345.

– Gjesten bør alltid velge en kode som er lett for en selv å huske, men vanskelig for andre å tenke seg frem til. Når jeg er på reise, pleier jeg å bruke for eksempel navnet til hunden min og bytter ut bokstavene med det tallet det tilsvarer i alfabetet. Da får man en tilfeldig sammensatt tallkombinasjon, som det er nærmest umulig å gjette, råder Viland i Nordic Choice Hotels.