Reisegigant advarer mot falske nettanmeldelser. Foto: Colourbox.com
Reisegigant advarer mot falske nettanmeldelser. Foto: Colourbox.comVis mer

Kan du stole på hotellanmeldelsene?

Reisenettsted advarer mot falske anmeldelser.

Millioner av mennesker verden over benytter giganttjenesten Tripadvisor som en viktig kilde når hotellvalget skal tas. Her legger tusener av vanlige reisende igjen sine vurderinger av hotellet, og samlet bør disse vurderingene gi et godt grunnlag for en objektiv rangering av hotellenes kvaliteter. Men slik er det dessverre ikke alltid. DinSide skrev om falske hotellanmeldelser på Tripadvisor allerede i 2007.

Spik, spenna hotellbeskrivelser

Advarer om tukling

Nå går selskapet selv ut med advarsler i tilfeller der de har grunn til å tro at hotellene eller ansatte der har tuklet med systemet. Dette er egentlig ganske enkelt å gjøre, siden hvem som helst kan legge inn en hotellanmeldelse her. I tilfeller der Tripadvisor mener at det foregår utilbørlig manipulering av resultatene, legger de ut følgende advarselsplakat på informasjonssiden om det aktuelle hotellet:

Message from Tripadvisor: TripAdvisor has reasonable cause to believe that either this property or individuals associated with the property may have attempted to manipulate our popularity index by interfering with the unbiased nature of our reviews. Please take this into consideration when researching your travel plans.

Reisenettsiden BeatOfHawaii sier de i juni fant mer enn nitti advarselsplakater. Så langt i juli ser de fleste ut til å ha blitt fjernet.

Nå klarer jeg bare å finne 16 advarsler på hele nettstedet, skriver skribenten som kun signerer under navnet Jeff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han får til svar fra Tripadvisors April Robb, at selskapet ikke har endret sin politikk omkring advarselsplakater, men at plakatene har en utløpsdato basert på hvor alvorlig selskapet vurderer forholdet, og basert på hvorvidt hotelleier samarbeider om å løse problemet.

Tripadvisor hevder overfor AP å ha benyttet disse "advarselsplakatene" siden 2006, og gjør ikke selv noe stort nummer ut av det. De sier at advarslene kun gjelder en liten andel av de 400.000 hotellene som er anmeldt på nettsidene.

Vet du egentlig hva hotellstjernene betyr?

Hvordan skal du vurdere vurderingene?

Tripadvisor er ikke det eneste nettstedet der vanlige brukere kan legge inn vurderinger, så vær obs uansett hvilken tjeneste du kikker på, og sjekk gjerne flere kilder, i tillegg til guidebøker og artikler i aviser og på andre nettsider.

Her finner du DinSides hotellanmeldelser

  • Se på hoteller som er vurdert av svært mange brukere. Da er det vanskeligere for ansatte og eiere å manipulere resultatene.
  • Sjekk flere kilder til vurderinger og omtale av hotellene.
  • Sjekk om det er mange negative vurderinger fra et sted, og les de negative ekstra nøye. (Men merk, det kan også være konkurrerende hoteller som har lagt ut disse ...)
  • Blandede vurderinger med gode, personlige kommentarer som krydder er mer pålitelige enn de som er fullstendig positive.
  • Svært lange vurderinger kan virke å være mer pålitelig enn de kortere.

Spar tusenvis på hotellbookingen

I bloggen Tropical.seo, mener de også å ha avslørt tegnene som kan fortelle deg at dette er en falsk anmeldelse:

  • Hyppig bruk av flere utropstegn etter setningene.
  • Anmeldelser som begynner med "Jeg skjønner ikke hva disse andre anmelderne snakker om!"
  • Referanser til eiere og ansatte ved navn.
  • Helt positiv vurdering, ikke en eneste negativ kommentar.
  • Rene eller tilnærmet rene toppkarakterer på alle kriterier.