<b>HÅNDBAGASJE:</b> Pass på hvor stor koffert du velger, og hvor mye du legger inni. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
HÅNDBAGASJE: Pass på hvor stor koffert du velger, og hvor mye du legger inni. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIXVis mer

Kan du målene for håndbagasje på fly?

Hvor stor og tung håndbagasje du kan ha med, avhenger av hvilket selskap du skal reise med.

Skal du ut og reise med fly, lønner det seg å dobbeltsjekke flyselskapets håndbagasje-regler før du pakker.

Hvor mye, og ikke minst hvor stor håndbagasje du kan ha med deg, er nemlig store.

LES OGSÅ: Seks ting du ikke bør legge i kofferten

Store forskjeller for håndbagasje på fly

PASS PÅ MÅLENE: De forskjellige flyselskapene har forskjellige krav til vekt og mål på håndbagasjen. Og har du med deg for mye ombord, kan det koste deg ekstra. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
PASS PÅ MÅLENE: De forskjellige flyselskapene har forskjellige krav til vekt og mål på håndbagasjen. Og har du med deg for mye ombord, kan det koste deg ekstra. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Reglene for håndbagasje, går både på størrelse, og på vekt. Eksempelvis har både SAS og Norwegian følgende begrensning på størrelsen på håndbagasjen: 55 x 40 x 24 centimeter.

Maksvekta varierer derimot mellom de to selskapene: mens Norwegian vanligvis tillater 10 kilo håndbagasje, er grensa 8 kilo hos SAS.

Her er variasjonen stor. Det britiske flyselskapet Britishs Airways har en maksgrense på hele 23 kilo. Reiser du derimot med lavprisselskapet Wow Air, er det kun 5 kilo håndbagasje du får ha med ombord.

De aller fleste flyselskaper tillater dessuten at du har med en veske, for eksempel en PC-veske, i tillegg.

Hos Expedia finner du en oversikt over håndbagasje-reglene til en rekke flyselskap. Det kan også lønne seg å dobbeltsjekke vilkårene hos selve flyselskapet du skal reise med.

Forskjellige flytyper gir forskjellige mål

Informasjonssjef Knut Morten Johansen sier til Dinside at målene deres er basert på standarder som i utgangspunktet er utarbeidet av IATA, og at også produsentene av bagasje retter seg etter disse maksimalmålene som har sitt utgangspunkt i de fysiske begrensinger som finnes i flyene.

- Variasjoner finner man gjerne som en følge av at enkelt flytyper er så små at plassen nødvendigvis er litt mer begrenset, sier Johansen.

LES OGSÅ: Slik kommer du deg raskest og billigst til Gardermoen

Dyrt å ha med for mye

Hva skjer så om du ikke holder deg innenfor grensa på håndbagasje? I noen tilfeller kan dette koste deg dyrt.

RyanAir skriver på sine nettsider at for stor håndbagasje vil bli stoppet og sendt i lasterommet for 50 pund eller 50 euro - som altså tilsvarer henholdsvis 600 og 470 kroner, avhengig av hvor du reiser til/fra.

Også hos Norwegian vil du måtte regne med å betale for å få sendt håndbagasjen i lasterommet, dersom den er for stor.

- Derfor er det veldig viktig at passasjerene våre vet at dersom man har med mer enn et kolli på maks ti kilo, samt em liten hånd- eller PC-veske om bord, så må de være forberedt på å betale ekstra, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dinside.

Hos SAS slipper du ifølge Knut Morten Johansen å betale, om dette skjer.

- Hvis en passasjerer har med en alt for stor og tung håndbagasje så må denne sendes i lasterommet. Du har alltid minst et kolli inkludert, samt at vi håndterer dette med sunn fornuft, sier han til Dinside.

Se hvordan den nye sikkerhetskontrollen på Gardermoen blir.