Prøv deg i cockpiten du også, men vær forberedt på å betale for det.
Prøv deg i cockpiten du også, men vær forberedt på å betale for det.Vis mer

Kan du fly?

Vil du være din egen pilot i stedenfor å sitte på? I England kan hvem som helst prøve seg i 18 simulatorer. Du har muligheten i Norge også.

Det britiske firmaet Virtual Aviation tilbyr hvem som helst å teste flysimulatorer ved tre store flyplasser i England. Ved Luton, Gatwick og Manchester står simulatorene som er de samme som kommersielle piloter trenes på. Vanlige piloter må forøvrig oppdatere seg på disse hver sjette måned.

9/11 problemer

The Telegraph skriver at innehaveren av firmaet Virtual Aviatons, James Stevenson, først hadde klart å overtale British Airways til å låne ut sine simulatorer på Heathrow, for å kunne tjene penger på dem. Da det smalt 11. september stoppet British Airways all offentlig bruk av simulatorne i frykt for at dette skulle kunne brukes for nye terrorangrep.

James Stevenson forteller at dette nesten tok knekken på bedriften, men han klarte å holde hodet over vannet. I dag har selskapet 18 simulatorer stående på de tre flyplassene.

Også mulig i Norge

Dette er også mulig å prøve flysimulator i Norge. SAS Aviation Acadamy har tre simulatorer stående på Gardermoen, men det er stor trafikk på bruken av disse. De tre simulatorene er av typen Boeing 737 (to stykker) og en Dash 300, som alle er fly som brukes i kommersiell flytrafikk.

I følge daglig leder i SAS Aviation Acadamy, Lars Berge, er det ikke uvanlig at det kommer inn forespørsler fra privatpersoner om å prøve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I utgangspunktet er vi åpne for å ta i mot hvem som helst til å prøve simulatorene våre, men det avhenger selvfølgelig av en viss seriøsitet, forteller han.

De vil ikke slippe inn utdrikningslag og liknende, fordi det er meget dyrt utstyr som er i bruk, og det opptar simulatortid for andre. Dessuten er det sesongbasert, slik at man kun får prøve seg hvis det er ledig.

Moroa koster

- Prisene varier litt, men normal timespris er på rundt 3.500 kroner. Skal du benytte deg av instruktør kan det komme opp i mot 1.000 kroner ekstra i timen, litt avhengig av hva slags type instruktør man trenger, forteller Berge.

I Storbritannia har hver simulator en prislapp på omlag 10 millioner pund, og de slipper deg ikke inn på disse uten å ta seg godt betalt. For en minstepris på 250 pund (3.084 kroner) for en time, kan du boltre deg fritt på de aller mest moderne simulatorene til de nyeste flytypene i verden.

Skal du kose deg en hel dag koster dette deg 2.000 pund (24.672 kroner). Så spørs det hvor interessert du er i å prøve deg bak spakene på en flysimulator.