<b>Nødpass eller ikke?</b> Det er kjipt å glemme passet, men trenger du nødpass innenfor Schengen-området? Foto: Per Ervland/Wikimedia
Nødpass eller ikke? Det er kjipt å glemme passet, men trenger du nødpass innenfor Schengen-området? Foto: Per Ervland/Wikimedia Vis mer

Kan du droppe nødpasset her?

Det er en passfri sone, men ....

Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at Schengen er den passfrie sonen i Europa, og du trenger ikke vise pass for å komme inn i de 15 landene som er med i Schengen.

Men - det er alltid et men.

Likevel blir det anbefalt at du skal ha med deg pass når du reiser til disse landene, ettersom passet er det eneste identitetsbeviset som er godkjent for norske statsborgere.

Har du sjekket at alt er i orden med passet ditt? Se etter dette

Nødpass eller ikke ...

Det er alltid lurt å ha passet med seg når du skal fly/reise utenfor Norge. Og det er også smart å sjekke at passet er i orden/er med før du skal reise.

Men hva skjer dersom du har glemt passet og skal reise innen Schengen-området? Trenger du egentlig nødpass da?

Det er jo kjedelig å både stresse og betale ekstra for et pass som bare kan brukes på en reise - og som du kanskje ikke må vise frem i det hele tatt?

Greit å vite om nødpass:

 • Dersom du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du få utstedt nødpass hos politiet.


 • I nødpass er opplysningene på personaliasiden skrevet for hånd.


 • Passet kan ikke benyttes ved innreise til bl.a. USA.


 • Du er selv ansvarlig for å undersøke om det landet du skal reise til godtar nødpass.


 • Dersom du mister passet ditt i utlandet, kan du få utstedt nødpass på nærmeste norske utenriksstasjon.


 • Nødpasset koster det samme som et ordinært pass og er gyldig bare for én enkelt reise.


 • Nødpasset må leveres til politiet eller grensekontrollen når du kommer tilbake til Norge.

 • – Vi har ikke andre råd enn det som ligger på politi.no der vi anbefaler pass ved reiser utenfor Norden. Det går også klart frem hvorfor vi anbefaler reisende å ta med pass, svarer Steinar Talgø, leder for juridisk seksjon i Politidirektoratet, i en epost.

  Lure tips: Dette gjør du hvis du må ha nødpass

  Kommer an på transportmidlet

  – I hvilken utstrekning reisende ønsker å reise uten pass vil selvfølgelig være opp til hver enkelt. Her må den enkelte se på hvilket behov man har for å fremvise legitimasjon. Skal man på bilferie innen Schengen og bo privat, vil dette i de aller fleste tilfelle sikkert forløpe uproblematisk, påpeker Talgø.

  Og det er her det velkjente "men-et" dukker opp; Det kan nemlig oppstå noen problemer, nettopp fordi passet er det eneste godkjente beviset.

  – Turen kan gå greit uten pass, men om den gjør det eller ikke vet man jo ikke før turen er gjennomført. Problemet vil som oftest være der man skal sjekke inn på fly, hoteller og så videre. Og der forlanges fremvist pass som legitimasjon, skriver Talgø.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer