Kan du bade trygt i sommer?

EU har sjekket vannkvaliteten på badestrendene og innsjøene i 25 EU-land, og gir refs til 11 land som har trukket flere badestrender fra listen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år lager Europa-kommisjonen en badevannsrapport, som tar for seg badevannskvaliteten i 25 av EUs 27 medlemsland.

Den gledelige nyheten i år er at de aller fleste badestrendene i EU som ble sjekket i fjor, oppfyller kravene om badevannskvalitet.

96 prosent av kystbadestrendene, og 89 prosent av badestrendene ved innsjøer og elver oppfyller kravene.

Tallene lyver

Badetemperatur i vannet, men er det rent? Foto: Lorenzo S
Badetemperatur i vannet, men er det rent? Foto: Lorenzo S Vis mer

Likevel er det verdt å merke seg at det er sendt rapporter fra færre
badestrender enn året før. I stedet for å melde inn badestrender som er forurensede, dropper noen EU-land å sende inn rapporter på disse. Dermed kan resultatene i EUs badevannsrapport lyve en del.

Miljøkommissær, Stavros Dimas, kommenterte årets rapport slik:

- Jeg er meget bekymret over antallet badeområder som er slettet fra listen. Det er ikke noen løsning å slette badeområder fra listen på grunn av forurensing. Medlemslandene bør i stedet utarbeide planer for hvordan de kan rense disse forurensede områdene.

EU-landene skal hvert år rapportere inn opplysninger om kvaliteten på badevannet ved offisielle badestrender, eller områder som brukes til bading av et større antall mennesker. I 2006 ble 21.094 badeområder kontrollert, hvorav 14.345 lå ved havet, og 6.749 ved innsjøer eller elver.

Badevannskvaliteten bedømmes på grunnlag av vannprøver, som analyseres ut fra en rekke fysiske, kjemiske og mikrobiologiske parametre. Medlemslandene skal sørge for at kvaliteten er god nok i forhold til kravene som er satt.

Droppet innlevering

I 2006 slettet 11 av medlemslandene til sammen 88 kyst- og 166 ferskvannsbadeområder fra de nasjonale listene over badevannsområder. De 11 landene er Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Portugal, Spania og Sverige. Kommisjonen frykter at i noen tilfeller er dette gjort for å skjule forurensingsproblemer.

De 15 gamle medlemmene oppfyller fortsatt i høyere grad normene enn de nye landene i EU.

Renest med Blue Flag

De aller reneste strendene i verden er merket med Blue Flag. Blue Flag er en verdenskjent sertifiseringsordning der strenders renhet bedømmes. Blue Flag-ordningen krever at en rekke kvalitetskrav skal være oppfylt med hensyn til vannkvalitet og strandfasiliteter. 25 europeiske land har Blue Flag strender (26 inkludert Tyrkia). Norge har ingen strender som har fått dette kvalitetsstempelet, men vi har fem gjestehavner nedover Sørlandet og i Stavern som flagger blått.

Vil du sjekke om stranda du skal bade på i Spania, Frankrike eller Hellas eller et annet europeisk land i sommer er godkjent av Blue Flag, kan du gå inn på Blue Flags hjemmeside.

Sjekk med kommunen

Det er dårlig med oversikt over badevannskvaliteten på norske strender. En del kommuner har oversikt på sine nettsider, men mange sjekker ikke badevannskvaliteten mer enn to-tre ganger i året. Oslos badeplasser blir sjekket av Oslo Kommune. Sjekk oversikten her. Bergens badevannskvalitet finner du her. Skal du bade andre steder, sjekk nettsidene til kommunen stranden hører til.