Kan du avbestille ferien pga. svineinfluensaen?

Influensaepidemien ser ut til å spre seg. Får du igjen pengene dine dersom du dropper ferieturen?

Bekymret for ferieturen på grunn av svineinfluensaen?  Foto: COLORBOX
Bekymret for ferieturen på grunn av svineinfluensaen? Foto: COLORBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den store saken i nyhetsbildet for tiden er svineinfluensaen. Per tirsdag 28/4 er det bekreftet et eller flere tilfeller i Spania, New Zealand, Israel, Storbritannia, USA og Canada. Flere nordmenn testes for svineinfluensa.

Hva nå med ferieturen du skal på denne våren eller sommeren? Bør du dra i det hele tatt?

Følger helsemyndighetenes råd

Foreløpig har ikke helsemyndighetene kommet med noen advarsler mot å reise avgårde, og dermed skulle det ikke være noen grunn til å droppe turen. Ønsker du likevel å bli hjemme, kan du ikke regne med å få igjen noe på reiseforsikringen din. Det vil du bare få når helsemyndighetene går ut og fraråder nordmenn å besøke bestemte reisemål.

- Vi har mottatt et tyvetalls henvendelser fra kunder som ønsker råd og informasjon i forhold til det å reise nå, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

- Foreløpig har det ikke kommet noen advarsler fra helsemyndighetene mot å reise, og så lenge det er uavklart, vil ikke reiseforsikringen dekke en avbestilling.

- Hvis helsemyndighetene advarer folk mot å reise til for eksempel USA, da?

- Dersom de fraråder nordmenn å reise, vil vår reiseforsikring dekke avbestilling av reisen, og også evakuering fra landet, dersom man befinner seg der, sier Vennesland.

Hun forteller at hun selv kom hjem fra USA i helgen, men til tross for all ståheien rundt svineinfluensaen, var det bare én person på flyet som hadde munnbind på seg, og han var kinesisk. I Asia er det vanlig at folk tar på seg munnbind for å forhindre å bli smittet av diverse influensavirus når de tar kollektivtransport, for eksempel.

- Det gjelder å ha is i magen, og se an situasjonen. Vi i Europeiske har tett kontakt med både helsemyndighetene og Utenriksdepartementet og holder oss oppdatert på utviklingen, sier Vennesland.

TrygVesta dekker avbestilling

Forsikringsselskapet TrygVesta har bestemt seg for å dekke avbestillinger av ferier til utsatte områder, selv om norske helsemyndigheter ikke har gått ut og frarådet reiser.

På sine nettsider skriver selskapet at de har forståelse for at kunder synes det virker skummelt å reise til de utsatte områdene. Derfor dekker selskapet hjemreise for kunder som ønsker å avbryte reise i de aktuelle områdene. Avbestilling av planlagte reiser i nær fremtid til de samme områdene kan også dekkes gjennom reiseforsikringen. Les mer her.

Ingen har dødd utenfor Mexico

Det er viktig å merke seg at ingen av tilfellene av svineinfluensa som er oppdaget utenfor Mexico har fått dødelig utfall. De rammede har fått en skikkelig influensa, men har ved hjelp av behandling på sykehus kommet på bedringens vei.

Les også: Hvor redd bør du være? Dette bør du vite om svineinfluensaen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer