Kan disse forsvinne..?

Jenta fra Ipanema er ikke lenger høy og brun og ung og skjønn.

Verdens mest beryktede rumper er tatt igjen av tyngdekraften...
Verdens mest beryktede rumper er tatt igjen av tyngdekraften... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med tusenvis av kilometer med strender, sol året rundt og en beach-kultur uten sidestykke, satser de fleste brasilianere hardt på stranden. På en solfylt søndag kan det være godt over 100.000 mennesker på strendene i Rio.

En ekstremt veldreid folkeskare, ville de fleste tro...

For det er status å ha en fin kropp i Brasil, og det har ofte blitt beskrevet som et sosialt press for å trene og spise sunt blant brasilianere.

Å komme som en melkehvit breiflabb fra Norge og sette seg ned ved tårn nummer 9 på Ipanema, hvor de unge og vakre samles, kan være selvtilllitsundergravende om du er det minste kritisk til eget utseende.

Kjøp en brasiliansk bikini på Copacabana...  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Kjøp en brasiliansk bikini på Copacabana... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Ikke nok med at du ikke matcher i farge eller fasong, men hvis du trodde du var aldri så moteriktig da du kjøpte inn ny bikini eller shorts før du reiste, vil du feile. Gutter går ikke i shorts, men zungas - små godteposer. Bikiniene er tanntråd - din vil ligne en Rema 1000 pose.

Brasilianere har lenge vært verdens mest sexy mennesker på stranda.

Brasiliansk paradisøy oppdaget...

Forandringer på vei

Noe som inntil nylig har vært et faktum, og nok fortsatt er det under tårn nummer 9 på Ipanema, men generelt sett forandrer forholdene seg forøvrig veldig raskt.

Ifølge en ny rapport fra brasilianske helsemyndigheter, blir det stadig vanskeligere å "spotte" små bikinier på topptrente skjønnheter på brasilianske strender, melder Times online

Undersøkelser viser at antallet brasilianere som lider av fedme er stadig økende. Og trenden er absolutt størst blant kvinner.

- Det er en alarmerende og stor økning, sier koordinator for studiene Deborah Malta til avisen.

Hun er bekymret for landets kvinner. Rundt 13 prosent av voksne brasilianere (12,4 prosent menn og 13,6 prosent kvinner) lider av fedme, mens 47,3 prosent av alle menn og 39,5 prosent av kvinner er overvektige.

Tallene er ikke høye om man sammenlikner dem med nasjoner som USA og Australia, hvor en tredjedel av alle voksne lider av fedme. Men Malta mener trenden er klar - i 1975 viste like studier fra helsemyndighetene at 2,8 prosent av menn og 7,8 prosent av kvinner led av fedme. For bare syv år siden var tallene respektive 8,8 prosent og 12,7 prosent.

Fremtiden vokser på Brasils sexy strender... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fremtiden vokser på Brasils sexy strender... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Fortsatt viktigst å være tynn...

Studiene ble fremlagt 8.april, og 57.000 brasilianere var med i undersøkelsen. Rapporten inneholdt også andre interessante detaljer om det som kan kalles strandløvenes motstridende oppfattning av egen helse. For selv om brasilianere spiser mindre rødt kjøtt og mer frukt og grønnsaker, røyker mindre og tar flere forebyggende helsetester - bruker de stadig mindre solkrem og drikker mer og oftere.

Sexy stranglamour i Brasil...

Uansett, i kroppsfikserte Brasil - landet for plastikkoperasjoner, Gisele Bündchen, store muskler og krympende bikinier - er dette skandale.

Se bildene fra verdens mest kroppsfikserte karneval...

Da New York Times rapporterte at brasilianere ble tykkere i 2005, ble korrespondenten kalt en brasilhatende homo i brasilianske media...

- Det var beklagelig. Vi er fortsatt ganske tynne i forhold til resten av verden, sier Malta.

Så gjenstår det og se, neste gang du som nordmann slår ut strandteppet i Rio - om jenta fra Ipanema er lav og bleik og ung og feit.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!