Bilde fra skadene etter det store jordskjelvet i Sichuan-provinsen i Kina 12. mai 2008. Ifølge jordskjelv.no ble minst 69.000 mennesker drept som følge av skjelvet. Mer enn 370.000 mennesker ble skadet og mer enn 15 millioner mennesker evakuert. Dette bildet er lisensiert under <a target="_blank" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons">Creative Commons 1,0, 2,0, 2,5 og 3,0</a>.
Bilde fra skadene etter det store jordskjelvet i Sichuan-provinsen i Kina 12. mai 2008. Ifølge jordskjelv.no ble minst 69.000 mennesker drept som følge av skjelvet. Mer enn 370.000 mennesker ble skadet og mer enn 15 millioner mennesker evakuert. Dette bildet er lisensiert under Creative Commons 1,0, 2,0, 2,5 og 3,0.Vis mer

Kan det skje her?

Nok en gang er det bekreftet at jordskjelv kan føre til store skader og enorme lidelser. Kan det skje i Norge?

Det korte svaret på dette spørsmålet er nei. For det første er det svært liten sannsynlighet for at det skal oppstå et like kraftig jordskjelv som Haiti-skjelvet her i landet. Og selv om det mot formodning skulle ha oppstått et 7,0-skjelv her i landet, ville de materielle skadene og de menneskelige lidelsene ha blitt langt mindre dramatiske enn på Haiti.

Det mener i hvert fall Kjell Hauge, informasjonssjef hos Norges Geotekniske Institutt (NGI) i Oslo og Tormod Kværna, seismolog ved NORSAR på Kjeller.

Bygningsmassen avgjør skadeomfanget

- Det mest kjente jordskjelvet som har inntruffet i fastlands-Norge i moderne tid var Oslofjord-skjelvet den 23. oktober 1904. Men selv dette målte bare 5,4 på Richers skala og var dermed langt, langt mindre dramatisk enn skjelvet på Haiti, som var et 7,0-skjelv, sier Tormod Kværna.

Ifølge ekspertene vi har snakket med, er det heldigvis svært, svært liten sannsynlighet for at Norge skal rammes av et kraftig jordskjelv som legger norske byer i grus. Foto: Per Ervland
Ifølge ekspertene vi har snakket med, er det heldigvis svært, svært liten sannsynlighet for at Norge skal rammes av et kraftig jordskjelv som legger norske byer i grus. Foto: Per Ervland Vis mer

Hva med deg?

Har de mange store jordskjelvene de siste årene gjort deg bekymret? (Avsluttet)
Nei, overhodet ikke(78%) 580
Tja(13%) 99
Ja, er redd for at det skal skje i Norge(5%) 37
Ja, har blitt mer redd for å reise utenlands(4%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Dessuten er det viktig å være klar over at konsekvensene av et jordskjelv alltid vil være langt mindre dramatiske i velutviklede land enn det vi har sett på Haiti. Dette fordi bygningsmassen vanligvis er av langt høyere kvalitet. Mange vil kanskje huske skjelvet i Bam i Iran julen 2006, som hadde en styrke på 6,8 på Richers skala. Dette skjelvet tok trolig livet av mer enn 30.000 mennesker. Omtrent samtidig oppsto et skjelv av tilsvarende intensitet i California, noe som førte til at én person døde, opplyser Kjell Hauge i NGI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftigere skjelv ute i havet

Risikoen for kraftige jordskjelv i fastlands-Norge er altså svært liten. Når det gjelder norske besittelser ute i havet, er det imidlertid større risiko for kraftigere skjelv. Men heller ikke her er det registrert skjelv av samme styrke som Haiti-skjelvet.

- På Svalbard målte vi så sent som i februar 2008 et styrke 6-skjelv med episenter i Storfjorden. Og på Jan Mayen, som ligger enda nærmere Atlanterhavsryggen, har vi målt skjelv opp mot 6 på Richters skala. Også i Nordsjøen er det høyere sannsynlighet for kraftige skjelv enn i fastlands-Norge, sier Tormod Kværna ved NORSAR.

Ivaretatt i bygningsloven

Farene for jordskjelv i Nordsjøen har imidlertid blitt hensyntatt i offshore-sektoren.

- Ja, vi har helt siden starten på utbyggingen i Nordsjøen hatt regler som sørger for at oljeplattformer er dimensjonert for å tåle forholdsvis kraftige jordskjelv, sier Kjell Hauge i NGI, som også kan fortelle at den norske bygningsloven i 2005 fikk forskrifter som innebærer at det må dimensjoneres for jordskjelv også ved bygging av større konstruksjoner i fastlands-Norge.

Kilder: Kjell Hauge, informasjonssjef hos Norges Geotekniske Institutt (NGI) i Oslo, Tormod Kværna, seismolog ved NORSAR på Kjeller.