Kamp om plassen på romreise

Først dro Dennis Tito på verdens dyreste ferie, nå er det kamp om seteplassene i hans kjølvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Den internasjonale romstasjonen, ISS.
Foto: SpaceHab Foto: SpaceHab
Den internasjonale romstasjonen, ISS.
Foto: SpaceHab Foto: SpaceHab Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dennis Tito var den første, nå er det kamp om setene for ivrige turister som kommer etter. Hvilke seter det kjempes om? Seter for betalende turister i rommet, selvsagt.

Et ledig sete

Romturismen har vi allerede, selv om de utvalgte er få og pengesterke. Det russiske Soyuz-fartøyet som brukes for transport til den internasjonale romstasjonen (ISS), har plass til tre, selv om den bare trenger to ombord i enkelte oppdrag. Da blir et sete ledig for godt betalende turister. Internettguruen Mark Shuttleworth fra Sør-Afrika er sannsynligvis neste mann ut. Han er booket inn på en tur i april, ett år etter amerikaneren Dennis Titos jomfrutur som romturist. Dette melder magasinet Space.com.

Neste tur går etter all sannsynlighet i november i år. Hvem som får det ledige setet er imidlertid ikke klart, og vil neppe være det før i mai. En av kandidatene er en polsk forretningsmann ved navn Leszek Czarnecki (39) som har kontakt med Space Adventures. Andre navn som har svevd i luften er NSYNCs bandmedlem Lance Bass (23), som MirCorp gjerne vil invitere til romstasjonen i november.

Kjøpe?

Prisene starter på 50.000 dollar (nesten 460.000 kroner) for kjappe "suborbitale" turer, mens Dennis Tito punget ut med 20 millioner dollar (drøye 180 millioner kroner) for sitt ti dager lange romopphold. Dette er alt for dyrt for de fleste, selvsagt. Men frister det, kan vi fortelle at vi har funnet romturer annonsert til salgs hos CheapFlights. Det er i alle fall lov å kikke?

 • Se hvilke selskaper som arbeider med å utvikle romturisme.
 • Kilder: Space.com, CheapFlights.com, selskapenes egen informasjon.

  Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!