Deltakerne "gobler" med stor innlevelse.<br />
Foto: www.nwtf.org Foto: www.nwtf.org
Deltakerne "gobler" med stor innlevelse.
Foto: www.nwtf.org Foto: www.nwtf.orgVis mer

Kalkun-konkurranse

Kan du snakke med kalkuner? Da legger du veien om Anniston i Alabama denne uken.

Du tror kanskje det er en fleip, men i USA konkurreres det faktisk i å "snakke" som kalkuner. Amerikanernes favorittfugl – i alle fall på høytidenes middagsbord – er en sær skapning som kan by på et ytterst avansert register av lyder. Og som de "papegøyene" vi mennesker er, vil vi gjerne konkurrere i å ligne mest mulig.

Gobling, purr og klukk

Denne uken konkurrerer unge som gamle om å være den beste til å etterape kalkunen, i alle fall hva gjelder lyder og støynivå. Åstedet er Anniston i Alabama. I byens Naturhistoriske Museum, møtes kalkunhermere fra hele staten for å sette hverandre i stevne fredag 23. februar. Her klukkes, gobles, purres og kakles det over en lav sko. Vinneren får selvsagt delta i det nasjonale mesterskapet.

Turkey Calling Contests, eller som vi velger å oversette det med, Kalkunrop-konkurranser arrangeres av foreningen NWTF – National Wild Turkey Federation.

Et bredt register

Foto: www.nwtf.org Foto: Kenny Seals/NWTF
Foto: www.nwtf.org Foto: Kenny Seals/NWTF Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke bare tegneserienes "goble-goble" som utgjør kalkunens avanserte språk. Skal vi tro NWTFs egne informasjonssider, er det hele 11 forskjellige lyder og lydsammensetninger som utgjør kjempefuglens språk. Blant annet klukker de for å vekke oppmerksomhet, og kakler i forbindelse med flygning. Det myke og rullende purr betyr at fuglen er fornøyd, og klukk og purr viser at hele flokken er tilfreds. Og selvsagt hører man om våren den velkjente gobblingen, som er hanens måte å signalisere til interesserte høner at han er nær og villig…

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært så avansert med andre ord, og dermed neppe en konkurranse for gud og hvermann. Du som mener å beherske kalkunens 11-fasetterte dialekt, bør imidlertid kjenne din besøkelsestid. Og som tilskuer er det bare å gjøre seg klar for en støyende opplevelse i ett av de merkeligste begivenhetene amerikanerne kan vise til.

Gutteklubb

NWTF, som arrangerer konkurransen, vier seg i sin helhet til kalkunens mysterier. De kjemper selvsagt for bevaring av ville kalkuner – gjerne med den hensikt å jakte på disse store fuglene. Kvinner har for så vidt adgang til å bli medlemmer av NWTF, men da i en egen avdeling - Women in the Outdoors, WITO.

Karnevalsmåneden

Blir dette for sært? Aller hetest på planeten i disse dager er karnevalsfeiringen, som preger mange latinske land. Det mest populære og berømte av dem alle, er selvsagt karnevalet i Rio, som trår til med de heftigste løyer førstkommende helg. Stikkord er kostymer, heftig musikk, dansende kropper, fulle turister og party flere dager til ende.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.