Kaffe - verdt en reise

Mange har reist som vinturister, kaffeturister er det færre av. Både kaffe og vin er sterkt preget av hvor de dyrkes og hvordan råstoffene håndteres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Kaffe - verdt en reise

Kaffe - verdt en reise

  1. Store bilder!
Et lite mottak og brenneanlegg for kaffe i nærheten av San Jose.
Et lite mottak og brenneanlegg for kaffe i nærheten av San Jose. Vis mer


I Costa Rica lager de noe av den beste kaffen i verden. Fjellsidene på slumrende vulkaner høyt over havet gir perfekte forhold for den mest ettertraktede av kaffebønnene; Arabica. Denne bønnens særtegn ved siden av smaken er at den med riktig behandling kan gi kaffe med lavt koffeininnhold, en kopp vanlig blandingskaffe kan inneholde inntil fem ganger mer koffein.

Fin unnskyldning

Vi tror ikke kaffeinteresse vil bre om seg som begrunnelse for å velge ett bestemt reisemål, men det kan være artig å få med seg produksjonen av denne for mange viktige delen av hverdagen. Sydøst-Asia, Afrika sør for Sahara, India og Kina, Sør- og Mellom-Amerika er åpent for deg som ville bruke kaffeinteresse som reisebegrunnelse.

Vi så nærmere på kaffeproduksjon under en reise til Costa Rica. Verdens nest viktigste råvare etter olje har hatt stor betydning for velstandsutviklingen i dette lille Mellom-Amerikanske landet. For 200 år siden ble de første kaffebuskene plantet, og for å få fart i produksjonen av ble folk oppmuntret gjennom utdeling av gratisplanter og skattefordeler.

Allerede i 1840 hadde kaffeeksport rukket å bli viktigste inntektskilde for landet, og det er først i de seneste årene at bananer har passert kaffe som viktigste eksportartikkel fra Costa Rica. Spesielt for Costa Rica er at det ved lov ikke er tillatt å dyrke annet enn Arabica-bønner.

Cafe Britt

Like ved San Jose ligger kaffeprodusenten Cafe Britt som har hatt suksess med å vise turister kaffens vei fra busken til koppen. På amerikansk vis blir vi geleidet gjennom produksjonssyklusen og historien ved hjelp av en slags teaterforestilling. Forestillingen begynner ute på plantasjen som ligger rett ved brenneriet.

Kaffebuskene bærer små røde frukter, og bønnene som etter hvert tørkes og ristes ligger som to frø inne frukten som er på størrelse med en nype. For store plantasjer er det vanlig med maskinell plukking, men for å sikre kvaliteten er håndplukking det beste. Rødfargen viser at fruktene er klar for plukking, og graden av modning varierer så mye at en avling blir høstet over ganske lang tid.

En liten og gammel risteovn. På ovnenen er det flere steder mulig å overvåke ristingen, og mot slutten av ristingen sjekkes bønnene med få sekunders mellomrom.
En liten og gammel risteovn. På ovnenen er det flere steder mulig å overvåke ristingen, og mot slutten av ristingen sjekkes bønnene med få sekunders mellomrom. Vis mer


Tørking er også en prosess som skiller de store produsentene fra de små og ofte mer eksklusive. Ved Cafe Britt ble bønnene tørket i solen på store plattformer, og siden lagret før risting.

Risting

Råvarene er viktige, men ristingen har også mye å si for smaken. Graden av brenning er gjerne det vi går etter for å beskrive vår egen smak, og grovt sett er det tre forskjellige hovedgrupper av risting; lys, mørk og espresso. En vanlig misforståelse er at det er mer koffein jo mørkere kaffen er, men det er faktisk motsatt.

Det er uvanlig med kaffeprodusenter som tar hånd om hele prosessen på den måten de gjør ved fabrikken vi besøkte. Normalt håndteres ristingen i landene der kaffen skal selges.

Store bilder

Mer om turen til Costa Rica og spennende kjøring med Toyota Land Cruisere kan du lese om her

  • Let i arkivene etter mer om reiser til landene i Amerika
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!