Håndbagasje på fly

Justervesenet: – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter

Passasjerer ble ilagt 750 kroner i gebyr, fordi selskapet påsto at håndbagasjen veide for mye, men måleutstyret som ble brukt, var ikke lovlig.

TILLATT HÅNDBAGASJE: Justervesenet mener Norwegian har brukt ulovlige bagasjevekter for å ilegge passasjerer gebyr for overvekt på hpndbagasje. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TILLATT HÅNDBAGASJE: Justervesenet mener Norwegian har brukt ulovlige bagasjevekter for å ilegge passasjerer gebyr for overvekt på hpndbagasje. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justervesenet ber Avinor ta affære fordi de mener Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter for å kreve inn gebyr for overvekt på bagasje. Dermed kan altså passasjerer ha blitt straffet med gebyr for overvekt på feil grunnlag, skriver Flysmart.

Etaten, som har som oppgave å kontrollere og kvalitetssikre at måleutstyr viser korrekt verdi, har sendt brev til Norwegian og Avinor om saken. Norwegian bedyrer at de skal endre praksis.

– Vi skal selvsagt bruke lovlige vekter og følger opp dette videre med vår samarbeidspartner på flyplassen, sier Tonje Næss i Norwegians informasjonsavdeling.

Fikk 750 kroner i gebyr

Justervesenet tok affære etter at det er blitt kontaktet av Norwegian-passasjerer som har møtt opp ved gate for å fly med selskapet. Der har de så blitt ilagt 750 kroner i gebyr, fordi selskapet har påstått at håndbagasjen har veid for mye.

Jobben har vært utført av vektere, og med håndholdt måleutstyr. Bruken av vektene skal, ifølge Avinor, ha startet for en måneds tid siden.

– Vektene som vi har fått opplysninger om, er ulovlige å bruke som grunnlag for beregning av økonomiske oppgjør. Håndholdte hengevekter eller krokvekter oppfyller ikke kravene i forskrift om krav til ikke-automatiske vekter, opplyser senioringeniør Martin Vandbakk i Justervesenet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!