Jordskjelv i Indonesia: Full beredskap

Det var full evakuering av utsatte områder i Thailand da tsunamiadvarselen gikk ut sent i går kveld. Her hjemme ble UDs kriseberedskapsgruppe sammenkalt, og pårørendetelefon opprettet.

Jordskjelvet utenfor Sumatra ble registert rundt klokken 23.10 lokal tid i går kveld, eller 18.10 norsk tid. Skjelvet, som ble målt til til 8,7 på Richters skala, rystet i tillegg til Indonesia også Malaysia og sørlige Thailand, og man følte det så langt borte som Bangkok, hvor høye bygninger svaiet, ifølge Phuket Gazette.

Tsunamifaren er avblåst, men rundt tusen mennesker er rapportert omkommet på den indonesiske øya Nias som følge av selve jordskjelvet.

Evakuert

Flere tusen mennesker ble dratt ut av sengene sine og evakuert fra badebyer og små landsbyer rundt Phuket. Det ble sendt ut advarsler på radio og TV om at folk måtte forflytte seg opp i høyereliggende områder umiddelbart. Ifølge Phuket Gazette gikk politi og lokalbefolkning fra dør til dør for å varsle folk, og mobilnettet brøt sammen pga. alle sms-ene som ble sendt som følge av tsunamifaren.

Klokken 2.30 i natt lokal tid gikk det ut meldinger fra det meteorologiske instituttet at faren for en ny tsunami var over, og at folk kunne vende tilbake til sengene sine.

Det ble også sendt ut foldbølgeadvarsler i Indonesia, India, Malaysia og Sri Lanka.

Kenneth Landerberg bor og jobber i reisebyrået travellers corner på Kata Beach i Phuket. Foto: Kenneth Landerberg TC Thailand
Kenneth Landerberg bor og jobber i reisebyrået travellers corner på Kata Beach i Phuket. Foto: Kenneth Landerberg TC Thailand Vis mer


Panikk

Kenneth Landerberg er svensk, men bor og jobber på Kata Beach i Phuket. Han lå og sov da jordskjelvet rammet.

- Alarmen gikk i Patong. Jeg kjente at sengen ristet litt, men trodde at det var noe jeg innbilte meg. Men da alarmen gikk rett etter midnatt, skapte det ganske stor panikk i Patong; alle var ute og alle skrek "tsunami kommer, tsunami kommer". Alle reiste opp i høyden, og det var en hel del trafikkproblemer; en person døde som følge av panikken i trafikken, forteller Kenneth til DinSide direkte fra Phuket. I tillegg er thailendere et folk som gjerne skremmer opp hverandre; jeg hørte dem si at det kommer en bølge som skulle være ti ganger større enn 26/12, fortsetter Landerberg.

Etter to timer i fjellene, vendte de fleste hjem igjen. Landerberg forteller at det ikke er meldt om skader på grunn av jordskjelvet, og at det er like fullt på strendene i dag, som det var i går.

- Mange var imidlertid redde for at rommene deres skulle ha blitt plyndret da de rømte, men så langt har jeg ikke hørt noe om dette, forteller Kenneth Landerberg.

>> Kenneth har svart DinSide-leserne på thailandspørsmål etter tsunamikatastrofen i desember. Her kan du lese spørsmålene og Kenneths svar.

Full beredskap

Her hjemme ble kriseberedskapsgruppen i UD sammenkalt, og pårørendetelefon opprettet allerede i går kveld. Reisearrangøren Star Tour var også tidlig ute med pårørendenummer.

- Norske ambassader i området har vært i beredskap, og har hatt en nær dialog med norske reiseoperatører og norske hjelpeorganisasjoner som har personell i området. Det har også vært departementsrådmøte i UD hvor regjeringsråden, departementsrådene i Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartemenet og UDs fungerende departementsråd, møtte for å vurdere situasjonen, skriver UD i en pressemelding.