Jorden rundt på noen få sekunder

Reiseredaksjonen har reist jorden rundt med en digital globus. Se hvor vi endte opp.

Verden i følge Google. Foto: Google Earth
Verden i følge Google. Foto: Google Earth Vis mer

Jorden rundt på noen få sekunder

  1. Verden rundt med Googles globus


Det er ikke hver dag en får se Den Forbudte By i Kina, eller vandre gjennom gatene i Bagdad. Men det populære gratisprogrammet Google Earth lar deg se steder få mennesker får oppleve.

Programmet er nesten som en globus. Du får opp et bilde av jordkloden, og så kan du snurre den rundt å finne hvor du vil ”reise”.

Forskjellen fra en vanlig globus er at du kan zoome deg inn på det stedet du har lyst til å se. Plott inn navnet på stedet du har lyst til å ”reise”, og vips så er du på toppen av Eiffeltårnet eller på taket til din egen nabo. I alle fall nesten.

>>DinSide Reise tok en tur rundt i Google Earths verden. Se bildene

Dårlig vær

Bildene i Google Earth er tatt på forskjellige tidspunkt de tre siste årene. Det betyr at du ikke kan overvåke noen med programmet. Har du bygd ut huset ditt det siste året, må du regne med at det ikke synes på Googles bilder.

Ikke alle steder i verden synes like godt på Google Earth, heller. For eksempel ligger det en stor, hvit sky over deler av Oslo, som gjør at du ikke kan få full oversikt over byen.

Andre steder er oppløsningen for lav til at du kan få et klart bilde av stedet. Dette skyldes at Google har valgt i første omgang å satse på de mest populære stedene i verden. I en tidligere versjon kunne du for eksempel ikke se den svære røde kjempesteinen Uluru i midten av Australia. Men det er rettet opp nå.

Australias mest kjente stein i 3D. Foto: Google Earth
Australias mest kjente stein i 3D. Foto: Google Earth Vis mer


Tre dimensjoner

Google Earths bilder er tatt av satellitter og fly, mens noen steder er bildene gjort om til tredimensjonale figurer. Mount Everest i øst og Grand Canyon i vest er to av stedene som er gjenskapt i tre dimensjoner.

I tillegg er deler av New York, Tokyo og en rekke andre byer bygd opp av gråfargede tredimensjonale bygninger. Her kan du for eksempel se Empire State Building.

Vi tok blant annet turen til det tredimensjonale New York.

>>Se bildene her

NASA har laget et program der du blant annet kan utforske månen. Foto: NASA World Wind
NASA har laget et program der du blant annet kan utforske månen. Foto: NASA World Wind Vis mer


Utforsk månen

Google Earth er ikke den eneste digitale globusen på markedet. NASA har også lagt ut et gratisprogram på nettet som lar deg se hele verden i tre dimensjoner. Programmet World Wind har ikke like detaljerte bilder som Google Earth, så ikke regn med å finne huset ditt i dette programmet.

Når du laster ned World Wind får du også med programmene World Wind Mars og World Wind Moon, der du kan studere månen og planeten Mars på nært hold.

Studer norske byer

Tidligere i år ble et høyoppløslig bilde av Bergen lagt til i Google Earth. Nå kan du med andre ord se den berømte brygga i vestlandsbyen på nært hold.

Hustakene i Bergen Foto: Norge i bilder
Hustakene i Bergen Foto: Norge i bilder Vis mer


Men har du lyst til å studere andre norske byer, fins det alternativ til Googles program. Det norske internettprogrammet Norge i bilder gir deg relativt detaljerte flyfoto av mange steder i landet.

Du kan også finne satelitt- og flyfoto på noen kartsider i Norge. Et av de mest populære er nok Finn.nos kartsøk. Skriv inn den adressen du ønsker å finne, og klikk på satelitt/flyfoto for å se et bilde av stedet.

Har du oppdaget noe spennende i Google Earth eller et annet kartprogram? Skriv dine digitale reiseopplevelser i kommentarforumet nedenfor.


>>Se bilder fra DinSides digitale reise rundt kloden.