Har du ikke vært i Australia? Med arbeidsferievisum har du sjansen til å være der lenge.<br />
<I>Foto: Kirsti van Hoegee</I> Foto: Kirsti van Hoegee
Har du ikke vært i Australia? Med arbeidsferievisum har du sjansen til å være der lenge.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van HoegeeVis mer

Jobb og ferie i ett

Arbeid i Australia er nå fullt mulig for alle som er unge i skinn.

Tidligere var det svært vanskelig å få arbeidstillatelse down under. Fra og med denne sommeren er dette endret - i alle fall for deg som er mellom 18 og 30 år gammel. Australia har lansert et arbeidsferievisum, det vil si en ordning for deg som vil reise i Australia og arbeide samtidig.

Den store drømmen

19 år gamle Hedda Gythfeldt fra Asker er en av dem som står på spranget ut i den store verden. I januar reiser hun og en venninne til Australia med Atlantis - målet er å oppleve Australia gjennom ferie og jobb, og hun planlegger å være der i tre måneder.

- Jeg ønsker meg en pause fra skolen før jeg forhåpentligvis kommer inn på legestudiet, forteller Hedda til DinSide Reise.

Hedda Gythfeldt skal bare ta noen eksamener først, så er hun klar for det australske eventyret.
Hedda Gythfeldt skal bare ta noen eksamener først, så er hun klar for det australske eventyret. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Da virket det veldig fristende med et opphold i Australia hvor jeg både kan reise rundt og tjene litt penger i tillegg. Det gjør reisen mer overkommelig økonomisk, og jeg kan være der lenger enn jeg ellers kunne. Dessuten gleder jeg meg til å nyte sol og sommer mens snøslapset råder i gatene hjemme.

Heddas mål er å oppleve landet, særlig østkysten med Sydney, Great Barrier Reef og Surfers Paradise. For å få nok penger til opphold og reiser underveis må Hedda også arbeide litt. Hun håper på jobb i helsevesenet, men for at det skal være mulig må hun gjøre visse forberedelser før hun reiser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For å arbeide i helsevesenet i Australia, må du ta en røntgenundersøkelse av lungene før du reiser. De er nemlig veldig redde for tuberkolose, sier Hedda.

Hun valgte å reise på en organisert tur for å sikre seg hjelp til det praktiske underveis, som bankkonto, arbeidstillatelse, jobbsøking og lignende. Det er imidlertid fullt mulig å ordne arbeidstillatelsen og reisen på egenhånd også.

 • Mer i artikkelen: Hvordan går du frem?
 • Tips

  Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

 • Husk å sende visumsøknaden minst seks uker før du har tenkt å reise.

 • Regn med lønninger fra omkring 50 kroner timen.

 • Det er dyrest å bo i Sydney. Regn med at en ettroms leilighet vil koste deg rundt 4.000 kroner i måneden her. Andre steder er det langt billigere.

 • Du kan få alt av jobber; badevakt, kontorarbeide, bar og hotell, farm og fruktplukking. Det er enklest å få jobber som ikke krever mye opplæring, siden du ikke kan være samme sted mer enn tre måneder.

 • Skal du jobbe i helsevesenet må du ta en røntgenundersøkelse før du reiser, for å dokumentere at du ikke har tuberkolose.

 • Du trenger forsikring. Vanlig reiseforsikring dekker ikke lengre opphold enn seks uker i strekk. Maksimal grense for reiseforsikring er ett år.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.