Jersey og de andre kanaløyene... som fluelort på kartet i den Engelske kanal.
Jersey og de andre kanaløyene... som fluelort på kartet i den Engelske kanal.Vis mer

Jersey - gråhåret skatteparadis

JERSEY: DinSide har besøkt kanaløya og shoppingparadiset Jersey. En gammel engelsk ferieperle som nok bør poleres noe for å friste nye generasjoner av turister, men som fortsatt evner å glede en reisende.

Jersey er et reisemål kjent for de fleste nordmenn gjennom detektivserien Bergerac - en TV-serie der hasardiøs bilkjøring, smugling og mord hørte med i hver eneste episode. Men om du reiser til Jersey i den tro at du kommer til en heftig øy med full fart, action og røvere bak hver sving tar du grundig feil. Et roligere og tryggere reisemål skal du lete lenge etter. Her hersker freden, og det mest dramatiske du opplever er et tidevannsskifte på opptil tolv meter! Men det kan for så vidt være spennende nok.

Fluelort på globusen

Som små flekker på kartet i den engelske kanal finner vi Kanaløyene Jersey, Guernsey, Sark og Alderney. Den største og mest kjente er Jersey med hovedstaden St. Helier. Skjønt stor - øya er ikke mer enn ca. 15 x 8 kilometer i utstrekning - det er litt mindre enn Drammen kommune. Fakta om Jersey finner du 11997>her.

Det meste er typisk engelsk. Overalt ser vi små landsens "cottages" med engelske rosehager, milevis med smale og kronglete "Postman Pat"-veier (der alle selvsagt kjører på feil side), flotte herskapshus med parklignende hager, tehus og gamle pub'er.

Kredittkortvennlig

Det eneste som ikke er typisk engelsk er prisnivået og maten. Jersey er skattefri - det betyr at prisene ligger omkring 18 prosent under det britiske prisnivået - som igjen er noe lavere enn det vi er vant til her hjemme. Les mer om shoppingen 12004>her. Maten er preget av øyas nærhet til havet, Frankrike og kontinentet. Her er det ikke myntesaus og puddinger som dominerer spisekartene, men lekker sjømat og nydelige kjøttretter, gjerne på fransk manér. Mer om maten kan du lese på fredag.

"Turistene dør!"

Jersey er en stille øy. Særlig på kveldstid kan du føle deg ganske så alene i de små landsbyene utenfor St.Helier. I alle fall midt i uken. Turismen preges av aldrende engelskmenn med grått hår og spaserstokk, og de tar gjerne kvelden tidlig. Rullestoltettheten er stor, og tar du rutefly fra London vil du garantert stifte bekjentskap med opptil flere rullende medpassasjerer. Som en butikkinnehaver i St.Helier sier til DinSide:

- Jersey har et stort problem. Turistene våre dør ut!

Det er ikke tvil om at det er eldre turister som står for størsteparten av gjestedøgnene på kanaløyens hoteller. Men det er også mange barnefamilier som finner gode tilbud i lange sandstrender, kilometer på kilometer med sykkelveier og trygge omgivelser. De fleste fasiliteter er godt tilpasset rullende besøkende, om det så er på sykkel, i barnevogn eller rullestol.

...du skal være grei og snill,
og for øvrig kan du gjøre som du vil…

Nærmere Kardemommeby kan vi vanskelig komme - det er første reaksjon etter noen dagers opphold på Jersey. Her er det så stille, rent, ryddig og pent at det nesten er for mye av det gode. Du tenker deg garantert om før du kaster tyggegummien på gata, og skal du på pub må du huske å ta av deg skittent arbeidstøy og støvler (!). Veiskiltene ber deg se opp for gjess og ender, så du demper selvsagt farten noe. Tagging virker å være et ukjent fenomen for øyas nesten 90.000 innbyggere, og kriminaliteten er svært lav. Selvsagt bør du ta vanlige hensyn med viktige papirer og bagasje, men faren for å bli utsatt for tyveri er nok langt større på Karl Johan enn i St. Heliers King Street.

Dårlig sovehjerte?

VIKTIG: Ingen skitne arbeidsklær eller støvler i baren. Og husk at tobakk er svært helsefarlig...
Skilt utenfor pub i St. Helier. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Er det natteliv og livlige kveldsgater du er ute etter, så er Jersey feil adresse. Det som finnes av nattlige festligheter må du oppsøke i St. Helier, og da dreier det seg som regel om musikkpuber og barer. Chambers like nedenfor Fort Regent i Mulcaster Street tilbyr både levende musikk, mat og drikke, og er av lokalkjente regnet som et av de beste stedene for festlig natteliv på Jersey.

Kilometervis med naturopplevelser

Det er altså ikke uteliv og partyatmosfæren som bør trekke deg hit, selv om edle drikkevarer er billig i dette skatteparadiset. Ser du etter spesielle naturopplevelser er du imidlertid kommet til riktig sted. Tidevannsforskjellen er av de største i Europa, og historiene er mange om turister som blir overrasket av vannmassene og sperret inne i trange viker eller på vindblåste klippehyller. Se selv av 12014>bildene hvor stor forskjellen er på flo og fjære. Faktisk øker Jerseys areal med hele 28 kvadratkilometer når det er lavvann.

Utsikt over Gorey havn fra Mount Orgueil Castle, øst på Jersey. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Ved fjære sjø avdekkes kilometer på kilometer med finkornede strender. Den største, St.Aubins Bay, finner du mellom St.Helier og St.Brelade. Best egnet for badeliv er nok St.Brelades Bay og Ouaisne Bay i tillegg til Gorey, mens surfere finner paradiset på vestkystens St.Ouens Bay og utenfor Gorey. Neste uke kan du lese mer om Jerseys vanntilbud, i tillegg til hva annet du kan se og oppleve på øya.

Se hva andre mener

I DinSides reiseguide kan du lese mer om hva leserne mener om forskjellige reisemål. Her kan du også finne hva andre mener om Jersey. Har du selv vært der? Send inn din mening i reiseguiden. Er du på jakt etter en billig sommerferie? Ta en titt på vår oppdaterte restplassoversikt.