Turistruta følger grensen der jernteppet gikk.
Turistruta følger grensen der jernteppet gikk.Vis mer

Jernteppet blir turistrute

I fremtiden vil du kunne gå til fots fra grensen mellom Russland og Norge ved Barentshavet, og helt til grensen mellom Bulgaria og Tyrkia i sør.

684 mil spekket med europeisk historie. Det er det som er planen, når EU bekoster utarbeidelsen av turistruten.

Mikhail Gorbatsjov, mannen som sørget for at jernteppet falt, lanserte ideen om å skape en unik turistrute av den gamle grensa mellom det kommunistiske Øst-Europa og Vesten allerede på begynnelsen av 90-tallet . Når ideen blir virkelighet, kommer jerntepperuta til å bli verdens lengste historiske rute. (Selve jernteppet gikk "bare" fra grensen mellom Øst- og Vest-Tyskland i nord, og nesten til Alpene i sør.)

I forbindelse med EUs forslag, uttalte det tyske EU-parlamentsmedlemmet Michael Cramer, som har vært pågangsdriver for prosjektet, at europeere snart vil kunne "ta en reise gjennom Europas historie, kultur og politikk".

Turistruta vil altså gå fra Russland og Norges grense i nord, følge kysten til de baltiske landene og Polen, fortsette nedover den gamle grensen mellom Øst- og Vest-Tyskland, slynge seg rundt Østerrikes grense til Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, og fortsette på grensen mellom Serbia og Romania, så Romania og Hellas, før den ender opp ved Svartehavet, på grensen mellom Bulgaria og Tyrkia. (Det tidligere Jugoslavia og Albania var tidligere kommunistiske land, men var ikke del av Sovjetblokken.)

Naturperler

Det finnes allerede en rute som følger den gamle Berlinmuren, og dermed omkranser det gamle Vest-Berlin, men jerntepperuta vil altså ta dette konseptet et steg videre. Store deler av grenseområdene, særlig mellom Østerrike, Tsjekkia og Slovakia, er i dag helt gjengrodde, og det betyr at sjeldne fugler og dyrearter har hatt gode forhold. Håpet er at visse deler av ruta blir naturreservater. Særlig Tyskland er ivrige etter å gjøre "sin" del av ruta til naturreservater.

Andre steder, særlig langs den baltiske kysten, står fortsatt vakttårnene og lyskasterne igjen, som en klar påminnelse om det strenge sovjetregimet, og grensevaktene som skjøt og drepte alle som prøvde å krysse grensen til Vest-Europa.

Likevel, størstedelen av ruta vil gå gjennom lite befolket og landlig landskap, noe som sikkert passer fotturister og syklister bra. Langs hele ruta skal det etter planen stå skilting som viser hvor du befinner deg, og med informasjon om hvilke aktiviteter som foregikk i området under den kalde krigen.

Kilder: Associated Press og The Scotsman

>> Klikk her for våre artikler om Øst-Europa